„Struny dětem“ přivítají ANETU LANGEROVOU, MONIKU NAČEVU i další hvězdy

Jarní festival proběhne nejen v divadle MINOR, ale zastaví provoz i ve Vodičkově ulici v Praze 1!

Jaké to je, když si múzy hrají? To se dozví poslední březnový víkend malí i velcí návštěvníci oblíbeného rodinného festivalu „Struny dětem“ v Minoru, díky kterému s příchodem jara ožijí prostory divadla Minor a Novoměstské radnice nabitým programem. Návštěvníci se mohou od pátku 29. března do neděle 31. března těšit na tři desítky různých akcí plných hudby, tance či divadla a setkání s předními umělci domácí scény. Program láká například na koncert Anety Langerové s jejím programem Na vlně radosti. Sobotní podvečer bude patřit Monice Načevě s Michalem Pavlíčkem a smyčcovým kvartetem Pavla Bořkovce s akustickým programem Možnosti tu ještě sou. Krásnou fúzi žánrů přiváží kapela Vanua 2 v čele s frontmanem Yannickem Tevim. Nebude chybět ikonický festivalový koncert Pišlických příběhů Beaty Hlavenkové s Ivanem Trojananem, Lenkou Dusilovou a dalšími. Setkání u cella nabídne Terezie Kovalová a koncertní mistr České filharmonie Jíří Vodička, Epoque Quartet představí své Housle bez fraku. Budou lítat i špunty, na představení Krev není voda bude pokřtěno CD písniček Ondřeje Galušky a Milana Caise, které živě zazní v programu. Děti se mohou aktivně zapojit na celé řadě workshopů, které tentokrát připravili například flétnistka Markéta Stivínová, choreografka Lenka Tretiagová či bubeník Jan Hrovatitsh. Program nabízí i řadu výtvarných dílen.

Program festivalu „Struny dětem“ v Minoru otevře v páteční podvečer minorské představení Toodle Noodle – vtipné nonsensové hrátky v angličtině, které přenesou diváky do doby viktoriánské Anglie, do doby noblesních lordů a elegantních dam. Na vlně radosti se svezeme na koncertě s Anetou Langerovou, kterou doprovodí kromě její kapely také smyčcové trio. Nebude chybět ani autorský projekt Beaty Hlavenkové: oblíbené Pišlické příběhy podle knihy Filipa Rychlebského v podání Ivana Trojana, Lenky Dusilové, Milana Caise, Petra Ostrouchova a dalších. Intenzivní atmosféru a výborně naladěné publikum slibuje akustický gig Moniky Načevy a Michala Pavlíčka, který vychází z repertoáru velmi úspěšných desek Možnosti tu sou a Mami. Rytmiku legendárního Blue Effectu, společně s výraznou basou, mísením žánrů a pořádnou dávkou energie představí charismatický zpěvák se „sealovským“ hlasem Yannick Tevi s kapelou Vanua 2. Čtyři pánové z Epoque Quartet s velmi rychlými smyčci provedou publikum po cestě nejrůznějšími hudebními žánry a rozličnými kouty světa. U cella se setkáme s Terezií Kovalovou a houslistou Jiřím Vodičkou, hudební svět procestujeme křížem krážem s Bardolinem, Lenka Tretiagová uvede své tanečně hudební představení o podstatě lidského štěstí Krev není voda v doprovodu živé hudby Ondřeje Galušky a Milana Caise. Novou pohádkovou rošádu vykouzlí Storytelling CZ v oblíbeném Příběhomatu.

Na festivalu nebude chybět ani premiérová Superstar Aneta Langerová

Workshopy pozvou do pestrého světa tvůrčích aktivit. Jeden z nejoblíbenějších nástrojů – flétnu procvičíme při společném muzicírování s flétnistkou Markétou Stivínovou a hudební pedagožkou Inkou Chadimovou. Pohybový workshop Lenky Tretiagové (Taneční studio Light) a Ondřeje Galušky umožní dětem prostřednictvím hudby a pohybu, aby v roli detektivů prozkoumaly nejpodstatnější otázky našeho štěstí. Paličky a bubny s dětmi rozvíří Jan Hrovatitsch a Martin Švec a hudební hádanky pro malé skladatele nabídne program Pling Plong pod vedením Elišky Vidomus. Zpěv, rytmika, perkusivní nástroje, tanec i seznámení s exotickými nástroji čeká děti na workshopu s názvem Bardolinem kolem světa. Každý v sobě má hrdinu, kterého stačí jen objevit – to se dozví malí návštěvníci od Storytelling CZ. Manuální zručnost a fantazii prověří workshop Světlo a stín, kde si děti vyrobí vlastní loutku s Tomášem Běhalem a Tomášem Podrazilem z divadla Toy Machine. Workshopem akvarelové ilustrace provede ilustrátorka nejen dětských knížek Olga Yakubovskaya.

Festivalem bude, jako při loňském ročníku, žít celá Vodičkova ulice, kde byl a bude zastaven dopravní provoz

Řada dalších dílniček a hravých zón nabídne v sobotu a v neděli odpočinek i místo pro aktivní kreativitu zdarma.

Detailní informace k programu jsou k dispozici na www.strunydetem.cz.

Hraví partneři: Tomáš a Ivana Janečkovi, Centrum Sámovka, Centrální depozitář cenných papírů.

Spolupořadatelé: divadlo Minor, Novoměstská radnice.

Za finanční podpory: Ministerstva kultury, hlavního města Prahy, MČ Praha 1, MČ Praha 2

Na Struny dětem se chystá i bývalá přítelkyně Tomáše Kluse – Terezie Kovalová

Festival proběhne pod záštitou paní Hany Třeštíkové, radní pro kulturu hlavního města Prahy.„Struny dětem“ v Minoru zábavným a inspirativním způsobem představují dětem pestrý svět umění, kterého se všichni mohou stát součástí. Uměním ožije i Vodičkova ulice, kde bude pozastavena silniční doprava. Jednotlivé akce jsou rozděleny dle věkových kategorií. Kompletní program a všechny podrobné informace jsou k dispozici na www.strunydetem.cz.

Foto: pro SMART Olga Špátová a Zdenka Hanáková

Anna Vašátková

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..