Výstavní premiéra SOBOTKY v Baťově institutu

Scénický tanec a zpěv rozezněl platformu 14|15 BAŤOVA INSTITUTU. Vystavuje tam fotograf Jakub Sobotka. O výstavě TANEČNÍ MAGAZÍN informovala Ing. Lucie Hambálková a autorkou článku je Ing. Alena Babicová..

Ve čtvrteční podvečer 20. září se ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU ve Zlíně uskutečnila slavnostní vernisáž výstavy „Jakub Sobotka: Fotografie“, která byla spojena s tanečním a pěveckým vystoupením. Výstava fotografií zahrnuje dva výstavní cykly „Performers“ a „Still Land“ je k vidění ve 2. podlaží budovy 15 Baťova institutu.

V cyklu „Still Land“ se autor zamýšlí nad veřejným prostorem, ve kterém žijeme, představuje fotografie městských zákoutí z různých evropských měst a pod názvem Performers se skrývají černobílé portréty tanečníků předních českých i zahraničních souborů současného tance, kteří vystupovali na festivalu TANECVALMEZ.

Přestože jde o fotografie portrétů, podařilo se ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU tanečníky rozhýbat netradiční instalací, která určitě stojí za zhlédnutí a bude k vidění až do konce října,“ pozvala Petra Kubíková, ředitelka příspěvkové organizace 14|15 Baťův institut.

ZUŠ B-ART je již více než deset let pořadatelem mezinárodního festivalu současného tance TANECVALMEZ, u jehož zrodu stál také Jakub Sobotka.

A právě vystoupení žáků tanečního a hudebního oboru ZUŠ B-ART bylo součástí slavnostní vernisáže výstavy. Tanečnice během podvečera předvedly ukázku z nového celovečerního projektu Tanec pralesa a následovaly choreografie v různých tanečních stylech – klasický, moderní či streetový tanec. Večerem zazněly písně ze světových i českých muzikálů.

Vernisáž zahájila ředitelka 14|15 Baťova institutu, příspěvkové organizace, Petra Kubíková, ředitelka ZUŠ B-ART Milada Borovičková a autor Jakub Sobotka, kteří společně seznámili návštěvníky s tím, jak vznikaly fotografie městských částí, fotografie tanečníků a s historií festivalu TANECVALMEZ.

,Still Land´ je pro mne hra. Předkládám divákovi obraz reálného místa, které může kdykoliv navštívit a prohlédnout si na vlastní oči. Je na něm, zda se dokáže oprostit ode reality a začne nacházet skryté významy a tajemství, která jsou v obraze ukrytá. Mám rád věci, které nejsou zřejmé na první pohled, které se musí objevit,“ představil cyklus Jakub Sobotka.

Výstava potrvá do 31. 10. 2018.

Foto: Jakub Sobotka

Ing. Alena Babicová

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..