Tanečnice, už víte, co na sebe?

METRÁŽ, to je pracovní dílna pro ženy, které se ocitly v tísnivé sociální situaci. Vznikají v ní velmi osobité designové doplňky i móda.

Líbí se vám následující fotografie? O modelkách nemluvě…

Tentokrát nafotografoval modely pro všechny i pro tanečnice držitel ceny Nejlepší fotograf při Grand Czech Design Václav Jirásek. A k této již druhé spolupráci se značkou METRÁŽ poznamenává: „Snažili jsem se vyhnout konvenčnímu focení módy na profesionálních modelkách a chtěli jsem pracovat s děvčaty, která se na výrobě a návrzích produktů Metráž podílela. Šlo mi také o to, představit je jako tým, který společně funguje podobně jako sportovní týmy. A také jsem z nich chtěl udělat tak trochu ‚hvězdy‘, aby se mohli potenciální zákazníci Metráže s autorkami ztotožnit.“  

Poslední dvě kolekce, které Václav Jirásek zachytil na fotografiích, vznikly ve spolupráci s módní designérkou MONIKOU DRÁPALOVOU (kolekce METRÁŽ + Monika Drápalová) a šperkařkou ADÉLOU FEJTKOVOU (kolekce DOTYK – OTISK).

Kolekci ve spolupráci s ženami z dílny Metráž jsem chtěla pojmout jako prostor pro jejich seberealizaci,“ říká designérka Monika Drápalová, která se v kolekci pokusila zaznamenat osobní individualitu žen. Podařilo se to díky původnímu vzoru, jímž byla potištěna textilní metráž. Návrh vznikal společnou malbou na papír v reálné velikosti. V této abstraktní malbě každá z žen zanechala svou stopu v podobě tahů štětce. Výsledkem této spolupráce je kolekce šatů a topů z přírodních materiálů, které jsou díky původnímu vzoru jedinečné – každý kus je tak trochu originál.

Kolekce stříbrných šperků DOTYK – OTISK vznikala paralelně s kolekcí METRÁŽ + Monika Drápalová. Metráž díky ní vstoupila do nové tvůrčí oblasti, jíž je práce s drahým kovem. Ta ženám v tísni umožnila opět jiným způsobem pracovat s vlastní kreativitou a přenášet svůj vnitřní svět do ušlechtilého materiálu. Volným modelováním hmoty, pod vedením šperkařky Adély Fejtkové, se staly autorkami motivů následně uchovaných a reprodukovaných ve stříbře. Adéla Fejtková k tomu dodává: „Působivost každého šperku je umocněna přiznanou jemnou strukturou dotyků a otisků prstů každé z žen.“

Fotograf: Václav Jirásek
Asistent fotografa: Filip Györe
Modelky: Patrika, Lucie, Linda (Metráž)
Make-up: Kateřina Koki Mlejnková
Styling: Monika Drápalová, Kateřina Jungová
Poděkování: Pragovka Art District, Kafe Pragovka a Fresh Labels.
Zvláštní poděkování patří Kláře Kvízové a Radku Brousilovi.

Foto: Václav Jirásek

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..