Unikátní koncertní galavečer „NA VIVALDIHO!“

Jaroslav Svěcený poprvé hercem i muzikantem

28.května se v Paláci Žofín v Praze 1 konal unikátní koncert s divadelními prvky pod názvem „NA VIVALDIHO !“

Přední čeští virtuosové hrají nejen původní hudební party, ale představují i scény z osobního života geniálního skladatele.

Pražská premiéra sice již proběhla v květnu, ale následují koncerty po České republice a v roce 2019 se v německé a anglické mutaci přidají i evropské destinace.

Představitel Antonia Vivaldiho a houslista Jaroslav Svěcený k nápadu, projektu i samotné realizaci říká: ,,Nápad vznikl spontánně před dvěma lety, když jsem viděl Zdeňku Žádníkovou Volencovou jako moderátorku. Zaujal mě způsob, jakým slovně spojovala zdánlivě nespojitelné, její chytrý a neotřelý humor včetně neuvěřitelné energie. Požádal jsem ji o scénář. Mým záměrem bylo propojit interpretaci Vivaldiho hudby, a to v ryze původním znění s moderní a vtipnou dramatickou formou. To jsem ovšem netušil, co mě čeká. Vznikl koncert v divadle a zároveň divadlo v koncertě. Stal se ze mě nejen hudebník, ale také herec. Musím říct, že je to těžká disciplína, ale nesmírně mě to baví.“

Zdeňka Žádníková Volencová, autorka scénáře, představitelka Anny Giro a Camilly Vivaldi, jinak také členka Dejvického divadla dodává: ,,Mým záměrem  bylo vytvořit originální propojení mezi divadelním a koncertním světem. Projekt Na Vivaldiho! vytváří  neobvyklý prostor pro hudebníky, kteří se stávají i herci a u mne je to přesně naopak. Moc jsem si přála, aby jednotlivé interprety texty a hlavně děj bavily. Příběhy Antonia Vivaldiho jsou pravdivé a já se snažím pomocí moderní formy komunikace oslovit diváky a posluchače všech generací. S Jaroslavem Svěceným jsem nastudovala i part Vivaldiho flétnového koncertu, neboť jsem již řadu let žačkou české flétnistky Magdaleny Tůmové Bílkové, první ženské vítězky soutěže Pražského jara.“

 

A jaký byl koncert samotný?

Fantastický! Vhodný pro malé, velké i starší diváky, znalce i neználky vážné hudby, ti všichni si přijdou na své. Tímto projektem  se Jaroslavu Svěceného podařilo to, co mnohým  muzikálovým režisérům. Totiž skloubit hudbu s pravdivým příběhem. Nejen, že se dozvídáte i jisté pikantnosti ze života Antonia Vivaldiho, ale současně jste také vtaženi do jeho tvorby, která místy člověka až rozplakává. Toto dílo rozhodně přispívá k pozvednutí zájmu o vážnou hudbu. Domnívám se, že vtipně podaná fakta ze života slavného Vivaldiho zaujmou i znuděné teenagery.

Ačkoliv Jaroslav Svěcený na koncertu  přiznává, že role hudebníka i herce je pro něj těžká, tudíž se sem tam i chybička vloudí, hlavní aktéři ji vtipně vyřeší. Na začátku představení vyvstává malý problém, Jaroslav Svěcený totiž nemá zapnutý mikrofon. Ačkoliv divák hltá každé slovo, tento fakt je poněkud rušivý. A tak právě v okamžiku, kdy začínám být ze situace trochu rozmrzelá, vchází žena mnoha talentů Zdeňka Žádníková Volencová a jakoby její věty byly součástí scénáře, říká: „Mistře, jste muž mnoha talentů, ale  vypnul jste si port!“  Sálem zaburácí salva smíchu, ale Jaroslav Svěcený s naprostou nenuceností, jakoby také jen opakoval věty ve scénáři tónem Mistra Vivaldiho odpovídá: „Viděli jste snad, že bych si JÁ vypnul  port?“ Diváci se baví, mikrofony fungují a koncert už nic neruší.

Nemohu opominout moment, kdy Vivaldi řeší se svými kolegy muzikanty  vztah s přítelkyní Annou GIRO (italská pěvkyně,  osudová žena Antonia Vivaldiho, která zpívala v téměř každé jeho opeře. Téměř dvacet let byla neodmyslitelnou součástí Vivaldiho života. Církev jeho vztah k Anně i její sestře Paolině hodně napadala, Antonio ovšem neustále tvrdil, že jde o vztah čistě umělecký.  Dle Vivaldiho byla Anna Giro dokonalou jevištní umělkyní. Vystihovala charakter postavy, kterou pro ní napsal a byla navíc skvělou herečkou a velkou skladatelovou múzou. Vivaldimu byla oporou do jeho smrti.), neboť jak už to bývá, společnost mu stále něco vytýká: „Proč zrovna ladíte (nástroje), když se Vám to snažím všechno o Anně vysvětlit?“  Tyto vtipné momenty, tak dobře vystihující lidskou společnost a zřejmě i situaci samotného skladatele a fenomenálního  houslisty dělají koncert kouzelný, unikátní a nezapomenutelný.

Pro ty zvídavější uvádíme pro zajímavost,  co všechno můžete na koncertu slyšet:

Skladby Antonia  Vivaldi: Concerto in D con Violino Solo obligato, op. 3 č. 9, Koncert a-moll Op. 3, Nr. 8 pro dvoje housle a komorní orchestr, Koncert F-Dur pro flétnu, smyčce a continuo, Čtvero ročních dob, to vše doprovázené vysvětlujícími komentáři, takže každý porozumí.

„Na Vivaldiho!“ je velice povedený projekt, který by podle mého názoru neměl zestárnout a být zapomenut. Máte-li rádi hudbu, neváhejte ani chvilku s návštěvou některého z dalších koncertů, které budou v naší vlasti probíhat.  Čeká Vás svátečně  strávený  večer, plný odpočinku a snění, hudba, která povznáší, nebo Vás určitě alespoň vyvede z reality všedního dne.

Foto, video: Eva Smolíková

TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..