Osudy matematického génia Alana Turinga a Prsy Tiresiovy

Příběh muže, který rozluštil kód Enigma – exkluzivně na festivalu Mezipatra

Osudy geniálního matematika Alana Turinga exkluzivně na festivalu Mezipatra

Příběh muže, který rozluštil kód Enigma v podání chicagského divadelního souboru ATOM-r

Texty geniálního matematika  Alana Turinga a hra Guillauma Apollinaira Prsy Tiresiovy, která letos slaví 100. výročí, se potkávají v autorské queer inscenaci chicagského souboru Anatomical Theatres of Mixed Reality (ATOM-r). Mezinárodně oceňovaný soubor navazuje na tvorbu kultovní divadelní skupiny Go at Island a propojuje umění s novými technologiemi, experimentuje zejména virtuální či rozšířenou realitou.

V rámci festivalu Mezipatra mohou diváci zažít exkluzivní uvedení inscenace Kjell Theøry v úterý 7. listopadu od 20 hodin v prostoru Venuše ve Švehlovce. 

Alan Turing, muž, který za 2. světové války rozluštil německý kód Enigma, byl v rodné Británii kvůli své homosexualitě odsouzen k chemické kastraci. Následkem toho mu narostla prsa, a to zrovna v době, kdy se uchýlil do značně tolerantnějšího Norska, aby tam pracoval na teorii morfogeneze. Tu nakonec pojmenoval podle svého norského milence: Kjell Theøry. Stejnojmenné autorské představení chicagského souboru ATOM-r propojuje osudy slavného matematika s první surrealistickou hrou Prsy Tiresiovy G. Apollinaira (1917).

 „Podařilo se nám přivézt do Prahy opravdu výjimečné představení, které nabízí nejen originální pohled na osud matematického génia Alana Turinga, ale i inovativní využití rozšířené reality jako uměleckého prostředku. Na diváky tak čekají například i prvky cornwallského májového průvodu a neopohanských rituálů plodnosti v poetické choreografii, která se stejně jako mýtický Tiresias pohybuje mezi světy i gendery,“ uvádí Ewan McLaren, programový ředitel divadla Alfred ve dvoře, které inscenaci do Česka přiváží.

Oceňovaný americký soubor ATOM-r (Anatomical Theatres of Mixed Reality) založili v roce 2012 Judd Morrissey a Mark Jeffery, kteří již dříve spolupracovali v legendární skupině Goat Island Performance Group. Soubor se zabývá zkoumáním forenzní vědy, anatomie v 21. století prostřednictvím živé akce, jazyka a nových technologií. Kromě samotného představení Kjell Theøry povede v  Praze také divadelní workshop zaměřený na propojení virtuální reality a pohybu za použití chytrých telefonů. Workshop proběhne ve středu 8. listopadu od 10 do 14 hodin v prostoru Venuše ve Švehlovce.

Zvýhodněné vstupenky na workshop i představení jsou k dostání v předprodeji GoOut.

 

Kjell Theøry / ATOM-r

7.11. od 20:00 / Venuše ve Švehlovce
vstupné: 250 Kč / 150 Kč

Předprodej vstupenek: goout.net/cs/divadlo/kjell-theory/rkojc

 

Eliška Míkovcová pro 

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..