Slovenští muži a vyprodaná Lucerna

Přední slovenští zpěváci a hosté nadchli a možná mnohdy i rozplakali české publikum

Koncertem Slovenští muži vrací úder se v pražské Lucerně přihlásili o slovo přední slovenští zpěváci a jejich hosté. Volně tak navázali na loňský
úspěšný koncert Slovenské divy v Praze a svým ženským protějškům ukázali, že i zpěváci ze Slovenska umí nejen roztleskat, ale i dojmout pražskou  Lucernu.

To, že Češi a Slováci jsou stále jedna rodina, dokládají i slova sympatického Štefana Margity, jehož  píseň „Jaká to nádhera“  dodala celému koncertu, který se  jinak  nesl v duchu moderní hudby,  slavnostní vážnost a doslova přišpendlila diváky do sedadel. „Já jsem si nepřál rozdělení republiky. Narodil jsem se na Slovensku, mám tam rodinu, žiju v Čechách s českou manželkou a zůstávám celým srdcem i duší Čechoslovákem jako spousta lidí v Čechách i na Slovensku“  říká Štefan Margita.

Jsou to krásná slova a myslím, že  vychází ze srdce nejednoho Čecha nebo Slováka. Ostatně plná Lucerna je toho dokladem.

Celý koncert odstartoval energií nabitý  folklorní soubor Vánok v krojích z Velkých Kapušan na skladbu skupiny Offspring.

Na podiu za slovenské chlapy bojoval mimo jiných zpěvák Peter Cmorik, Adam Ďurica, Vašo Patejdl, Robo Opatovský, Martin Harich, Pavol Hammel, Peter Paul, operní pěvec Štefan Margita nebo pop-operní trio La Gioia. Jediný,kdo se ze zdravotních důvodů omluvil, byl operní pěvec Štefan Kocan, bohužel.

Koncert  snímala i Česká televize, nervozita mezi účinkujícími byla tedy o to vyšší.

„Znáte někoho, kdo by neměl před vystoupením alespoň trošku trému?“ usmívaly se moderátorky večera Marie Tomsová, Hana Heřmánková a Marie Retková, ozdobené šperky vytvořené pro tento večer ze šperkařské dílny Jitky Kudláčkové.

Ale mladičký Martin Harich si vrásky nedělal. „Já se na koncert moc těším. Mám takové malé překvapení v podobě duetu „Psi sa bránia útokom“, který si zazpívám s mým kamarádem, zpěvákem a producentem
tohoto koncertu Martinem Francem. Jsem připravený a doufám, že i muzikanti,“ smál se s drzou jiskrou v oku sympaťák Martin a hned uvedl vše na pravou míru, „Ne, dělám si legraci, jsou tady  profíci a já si koncert užiju. Hned  poté se vracím na Slovensko a pojedu svoje slovenské turné.“

Slovenské i české přátele pozval na koncert další z protagonistů Thomas
Puskailer. „Je to poprvé, co jsem v Lucerně. Cítím tu zvláštní atmosféru a
je to velký dárek, který jsem dostal. V hledišti mám i své pražské přátele.
Jen manželka nepřijela, protože čekáme ke konci roku miminko, na které se oba moc  těšíme.“

Jako překvapení pro přítomné diváky byla připravena slovenská herecká
legenda Milan Kňažko, který naživo s bandem přednesl Brellův šansonový hit „Ne me quitte pas“.

Oblíbený zpěvák Peter Nagy roztleskal Lucernu se svými staršími hity. Při hitu „Kristýnka“ se už mnohým hrnuly slzy do očí.

„Je pěkné, že diváci na moje starší písničky reagovali. V Lucerně jsem poprvé vystupoval v roce 1983 a v roce 1984 už pak se svou kapelou. Dostal jsem se do fáze, kdy na moje vystoupení chodí celé rodinné generace. Čas
nezastavíte a já si pořád také nemůžu hrát na nějakého mladíka,“ s úsměvem řekl Peter Nagy, který chystá velké turné po českých a slovenských městech.

Slovenská hudební legenda Pavol Hammel kromě dvou songů, které zpívali všichni interpreti, musel po zaslouženém aplausu přidat ještě přídavek,  z čehož byl mile překvapený. Však si to také zasloužil.

Vašo Patejdl vystoupil v druhé části koncertu, kdy nadšení mezi diváky  už gradovalo. Zazpíval  hit „Ztracený ráj“ s hostem koncertu zpěvačkou Heidi Janků. A dalším hostem byla Monika Bagárová, která si střihla duet „Prší“ s Robo Opatovským.

Umělce doprovázel Big Band Českého rozhlasu pod vedením
Vlada Valoviče a o moderaci se postarala už výše zmíněná trojice bývalých
televizních moderátorských legend Marie Tomsová, Marie Retková a Hana
Heřmánková, které příjemně okořenily slovenskou mužskou explozi v Lucerně.

Z každé prodané vstupenky je věnováno  100,- Kč na nadační fond „Muži proti rakovině“ a tak mohli pořadatelé ve finále předat šek v hodnotě 64.000,- Kč.

Mezi pozvanými hosty se objevili například zpěvák Milan Drobný nebo bývalý tanečník Vlastimil Harapes či Alena Klenot, která  právě  přicestovala z Ameriky, kde pobývá větší část roku.

Alena Klenot se zúčastnila coby divák soutěže Stardance a Taneční magazín měl tu čest Alenu doprovázet.  (Čtenáře Tanečního magazínu  jsme o této události informovali.) Alena pracovala jako vizážistka poroty a moderátorů v americké verzi soutěže   Dancing with the Stars, ale byla také vizážistkou mnoha slavných hvězd např.   Celine  Dion, Shanii Twain, Alanis Morissette,  Janet  Jackson, Lady Gaga, Cher  aj.

Zeptali jsme se….

Jak hodnotíte  koncert „Slovenští muži vrací úder“?

Alena Klenot:

„Myslím si, že tento koncert byl vynikající nápad. Všeobecně platí, že tam, kde se sejde více než dva muži, je to totiž vždycky vynikající.

Koncert byl skvělý. Energie, která srší ze slovenských zpěváků, je bez výjimky velice dobrá. Byla jsem potěšená, že mě producent tohoto koncertu Martin France pozval.“

Děkujeme

 

Text: Agentura Martin Production, Eva Smolíková

Foto: Eva Smolíková, Fotosféra

 

Taneční magazín

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..