Možná přijde i tanečnice

V pondělí 22. května můžete být hosty obdivuhodného představení „Marina“. Přímo v centru Prahy, v divadelní Galerii Art Space, v Řetězové ulici. Uvidíte zde herce Alfréda Strejčka tak, jak jej určitě neznáte! Co říká k tomuto komornímu divadelnímu tvaru jeho scenáristka a režisérka Eva Miláčková – Vildmanová? Kdy přijde tanečnice?

V pražském Art Space se již od února můžete setkat se zajímavým klubovým představením “Marina“. Je věnováno vynikající ruské básnířce Marině Cvetajevové, která na čas zapustila kořeny i v Československu. Známý herec, recitátor a dabér Alfréd Strejček se v něm představuje poněkud v nové roli zpěváka. Sekunduje mu zde herečka, recitátorka, moderátorka a pedagožka Radka Tesárková. To vše dle scénáře a pod režijní taktovkou známé herečky, dabérky i scenáristky Evy Miláčkové – Vildmanové.

Komorní suterénní prostory divadelní Galerie Art Space se nacházejí v pražské staroměstské Řetězové ulici. Ta je snad pronajata Múzám? Krom tohoto podniku se zde ještě totiž nachází divadelní studio Damúza a literárně divadelní kavárna Monmartre.

Stylové divadelní sklepení Art Space dává možnost vyniknout právě takovému lidsky subtilnímu typu pořadu, kterým „Marina“ je. Evě Miláčkové se ruskou autorku, která – obdobně jako i jiní její literární souputníci – zemřela tragicky ve věku necelých padesáti let, podařilo představit v trochu jiném světle, než se obdobné pořady běžně koncipují. Vyhnula se didaktičnosti, upovídanosti a zejména patosu. Uvádět verše Mariny Cvetajevové bylo kdysi tak trochu módní záležitostí. Docházelo tak často i k mírné konjunktuře. Eva Miláčková však uchopila dí lo a osobitost této autorky poněkud jinak. A představuje nám ji jako živoucí bytost z masa a kostí. A to vše uvádí lidsky a citlivě v život dvojice protagonistů.

Intimnost divadelních prostor Art Space dává divákům možnost sedět hercům doslova na dosah. Což je však pro interprety i nesmírně náročné. Divákovi neunikne sebemenší detail, žádná menší nejistota natož zaškobrtnutí.

Radka Tesárková nezapře ostřílenou recitátorku. Alfréd Strejček se zde překvapivě objevuje převážně jako pěvecký interpret a kytarista u zhudebněných básní dalších ruských autorů. Jeho hra na kytaru při dílech Bulata Okudžavy či Vladimíra Vysockého není pouhou ilustrační berličkou. Dokazuje, že ne nadarmo jezdí řadu let na literárně hudební pořady se slovutným mistrem kytary Štěpánem Rakem. A ani Strejčkovo zpívání není tradiční „hereckou interpretací“ písní. Velice empaticky jde nejen po hudbě, ale i po textu. Místy se stává komorním společníkem. Jindy, kdy si to text vyžaduje, se vžívá do role ruského barda.

Vyznění „Mariny“ napomáhá skromně strohá, leč vyzývavá scénická úprava s portrétem slavné ruské autorky s faksimilí jejího písma.

Představení „Marina“ nemá být v budoucnu pouze výsadou Art Space popřípadě jiných pražských divadelních prostor. V brzké době se vydá za diváky i mimo metropoli. Eva Miláčková při té příležitosti uvádí: „Velice komorní a stísněné prostory Art Space neumožňují prostorově zapojení dalších herců. U představeních ve větších prostorách nesmírně vážně uvažujeme o zapojení tanečnice, která dodá našemu představení další rozměr. Přiznávám se, že nejde o můj nápad. Přišel s ním pan Alfréd Strejček.“

Představení „Marina“ stojí za vidění. Ve zmíněném Art Space jej můžete vidět nejdříve v pondělí 22. května od půl osmé večerní. Budete, předpokládám, mile potěšeni.

MICHAL STEIN

Foto: Divadelní agentura Radost a Pohoda

Taneční magazín

 

 

2 komentáře u „Možná přijde i tanečnice“

  1. Dobrý den, rád bych uvedl na pravou míru jednu informaci v článku. DAMÚZA, která podporuje studenty a absolventy DAMU, nesídlí v Řetězové ulici, tím méně v kavárně Montmartre či sklepě Art Space. Naše adresa je shodná s divadelní fakultou, tedy Karlova 26.

  2. Dobrý den,
    velice děkuji Vám moc za upozornění. Ale, jak je při pozornějším čtení patrné, inkriminovaná věta se vztahuje k Řetězové ulici jako takové. Snad jasné sdělení „Ta je snad pronajata múzám.“ – nikoli tedy Art Space ani Montmartre, ale ta ulice jako taková! Nepíši v článku nic o podporování studentů, ani souvislosti s DAMU! Natož O JINÉ NEŽ MÍSTNÍ souvislosti s Art Space či Montmartre. Prostor DAMÚZA se nachází naproti Art Space a Montmartre v Řetězové 10. Při návštěvě Řetězové každý uvidí nápis „DAMÚZA“ na přízemním prostoru v onom domě číslo 10. V tom prostoru probíhají (nevím, jak pravidelně a v čí produkci) pořady. Koncem roku 2016: jsem tam byl na křtu knížky. Uvedl jsem pouze orientačně, aby člověk, který přesně nezná pražské ulice, ale zná pražské kulturní prostory, lépe nalezl.
    Pokud budeme detailisté, tak Vy také neuvádíte, že tam i ono Vámi zmiňované studio SKUTEČNÉ historicky sídlilo. A proto se tak prostor (asi?) nadále jmenuje, respektive má onen nápis, dle kterého se lidé stále orientují.
    Děkuji
    MICHAL STEIN,
    autor článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..