Bollywoodský tanec rozhýbal Zlatou Prahu!

Nepoštěstí se každému a každý den si zatančit v samém centru Prahy exotické orientální tance. A k tomu tanec přímo bollywooodský. Navíc i absolvovat v tomto duchu workshop. Pokud jste byli v sobotu 1. září na piazzettě pražského Národního divadla, tak jste tu možnost měli. A zdarma! Díky organizátorům 53. ročníku Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha a půvabným lektorkám z OM DANCE ACADEMY…

Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha, konkrétně jeho třiapadesátý ročník, probíhal nejen v budově Nové scény Národního divadla, ale také na piazzettě Národního divadla, která byla právě v těch dnech pojmenována „Náměstím Václava Havla“. Tam to prostě žilo! Množství stánků tanečních akademií, prodejny tanečních propriet. Hudební pódia a zejména taneční prostor, který vybízel i náhodné kolemjdoucí po Národní třídě k pohybu. V závěrečný den festivalu tento prostor doslova rozdováděl a rozpohyboval bollywoodský tanec v podání tanečních profesionálek i lektorek z OM DANCE ACADEMY.

bolywood2

Kdo se pod názvem OM DANCE ACADEMY skrývá? Jedná se o vpravdě velmi aktivní sdružení zapálených vyznavaček a vyznavačů tance v rytmech orientu. Tato akademie se totiž zabývá nejen klasickými pódiovými vystoupeními, ale rovněž tanečními workshopy pro dospělé i děti, indickými svatebními tanci, doprovodnými programy exotických diskoték, relaxačními kurzy s jógou, módními přehlídkami v indickém stylu, ale také indickou kuchyní (včetně kurzů vaření), upomínkovým fotografováním v indických oblecích sárí či malováním hennou. Ale v neposlední řadě také i průvodcovským službám pro skupiny i jedince, převážně z Indie a Pakistánu, Arabských Emiirátů, respektive Egypta. OM DANCE ACADEMY již dlouhodobě úspěšně spolupracuje s Indickým velvyslanectvím v České republice. Jedna z vudčích představitelek OM DANCE ACADEMY, tanečnice, hudebnice a lektorka Jarmila Chromíková říká: „Jak vidno, nevymezujeme se pouze výhradně pro tanec. Ale celkově se snažíme všeobecně napomáhat porozumět indickým tradicím, zvykům a mentalitě jako takové.“

bolywood3

Samotný Bollywooodský tanec, jak již jeho název napovídá, je inspirován zejména indickými filmy. Je z rodu spíše epičtějších tanců, znamená to, že povětšinou vypráví – stejně jako film – nějaký příběh. Pouze na rozdíl od filmu u něj není píseň a hudba složkou podkreslující, nýbrž hybnou a inspirující k vlastnímu pohybu. Texty i tóny písní navozují samotnou atmosféru toho konkrétního bollywoodského tance – oslavu, radost, smutek nebo svádění.

Vystoupení i workshop OM DANCE ACADEMY doslova rozproudily v divácích krev. Po nesmělém počátečním úvodu, kdy indické tóny přehlušovala kapela Zelená konev, z vedlejšího pódia, doslova a do písmene roztančily (v ten den ještě budoucí) Náměstí Václava Havla. Samozřejmě, nebylo to pouze efektními indickými úbory sárí, podmanivými tóny exotických indických nástrojů, ale zejména zkušeností lektorek.

bolywood4

V žádném případě nešlo o náhodu (anebo nahodilou výplň programu), že se bollywoodský tanec objevil na televizním festivalu. OM DANCE ACADEMY totiž dlouhodobě spolupracuje s řadou českých televizních stanic a dá se říci, že téměř kmenově s veřejnoprávní Českou televizí – pořadatelkou Zlaté Prahy. Na Kavčích horách jižvystupovala v oblíbeném pořadu „Sama doma“, „Tanečních hrátkách s Honzou Onderem“, soutěžních programech „Let´s Dance“ ranních zpravodajských pořadech a objevila i v řadě aktuálních reportáží (kupříkladu z velké akce Dance Life Expo Brno 2015). Ani soukrové televize si nenechaly ujít indickou exotiku v českém podání. OM DANCE ACADEMY byla hostem „Snídaně s Novou“ a pravidelně se objevuje i v mezinárodní PRAGUE TV.

bolywood5

Tolik tedy „živě“ z festivalu Zlatá Praha a rovněž, aby bylo učiněno zadost prvnímu představení silného a zajímavého orientálního seskupení. Bollywoodskému tanci i OM DANCE ACADEMY se ještě určitě budeme věnovat!

 

Michal Stein

FOTO: autor a ČT

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..