Festival Letní letná právě skončil

Beach boy(s) se snaží zahnat nudu

13.mezinárodní festival nového cirkusu a divadla právě skončil. Po celou dobu těšilo diváky představení skupiny Loser ´s Cirque Company  pod názvem Beach boy(s).

dsc_0958

dsc_0960

Od této akrobatické skupiny po jejích dvou předchozích úspěšných představeních divák ani nečeká, že  by mohl vidět něco jiného než super představení s prvky humoru, příběhem, dynamickým tancem, bojovými prvky a perfektní akrobacií. To vše se snoubilo i v představení Beach boy(s), které opět zanechalo v divácích nadšení.  Loser ´s Cirque Company  znovu potvrdili, že jejich představení jsou na světové úrovni a Česká republika musí být pyšná na to, že právě taková představení  nás reprezentují na světové scéně, tento rok např. na festivalech v Německu, Francii, Itálii,  Maďarsku a Slovensku. Diváci tentokrát neuvidí představení plné snů a splněných přání, jako tomu bylo ve hře  ‚Walls and handbags¨, ale tentokrát se zajisté dosyta zasmějí mladým klukům, hledajícím na pláži nějaké vzrušení a zahánějícím nudu.  Tentorkát se Loser’s vůbec nezabývají hlubšími pocity, ale naopak těmi nejpovrchnějšími – jak zahnat nuduuu…  (Ale diváci se také mohou těšit na pokračování nejúspěšnějšího a technicky velmi náročného představení  ¨Walls and handbags‘, které uvidíme příští rok!).

__h_8825__h_8831__h_8841

O čem, že to pojednává jejich nejnovější ‚Beach Boy(s)‘?

Za scénou slyšíme hluk motoru, malé směšné autíčko, odshora dolů nabalené věcmi, zvesela zavrčí, na pláž přijíždí skupinka nadšených kluků. Mají s sebou surfařská prkna a  radostně a  hlasitě si zpívají, dovolená začíná…

Fouká mírný větřík, kluci naskáčí na svá prkna, ať už obratně či lehce nemotorně, a nadšeně  … bác. Vítr nefouká. Musí se zpět na břeh.

Čekání na vítr je dlouhé, tak kluci využívají prkna i střechu auta ke svým  akrobatickým skokům a přemetům.  Po chvíli jsou unaveni, zahájí tedy svlékání do plavek, moc se jim nevede.  Z prken jsou  lehátka. Hluboký klid vyruší zavanutí větru. Pohotovost!  Rychle hop na prkna! Jenže zase nic, nefouká.

Zpět   na lehátka. Ani u natírání opalovacího  krému, které je provedeno  ve stylu Mr. Beana,  nechybí dávka  obratnosti a pružnosti. Nicméně  na záda se dotyčný ne a ne dostat a vyprodaný sál řve smíchy… Vřavu uklidní až druhý z chlapců, který jde kamarádovi konečně pomoci a zápolení s opalovacím krémem ukončí.

Co dělat? Chlapci se tedy pustí do dynamického tance s prkny, mezi perfektními pohyby se rozhodně neztratí humor a roztomilost v jejich provedení.

Nezafouká. Někteří  z hochů berou  disk a  hází si, zapojí i diváky. Zbytek skupinky se také přidá a z autíčka je pomocník, disky  létají mezi  jeho okny. Na chvíli se kluci zase položí do písku, leží se dál. Čekání.

Na scénu přichází ručníky, vždyť i s nimi je dobrý tanec. Z ručníků jsou turbany a kukly, z prken štíty a obranné hradby, či útočné zbraně. Rvačky, klučicí boje, hned po   sobě  hází výbušniny, hned se schovávají do auta, ale  to nenastartuje. Diváky potěší choreografie, která propojuje tanec a bojové prvky.

__h_8984__h_8991__h_9103

Pokus, zda jsou vlnky, ale zdá se, že ne.  Leží se znovu. Alespoň jeden z chlapců  se ujímá prkna, na kterém předvádí své umění,  zdá se, že ostatní jdou kamarádovi pomoci.  Úporné manévrování, kluci celí upocení zanechávají tohoto  marného  úsilí,  nicméně divák si opět užívá akrobacie na prkně.

Zavládla  nuda a bezvětří.  A tak jeden chlapec zlobí druhého, probíhá tu vzájemné škádlení a zase nicnedělání.

Ale – hleďme, na pláži se objevuje dívka. To je, panečku, něco pro pět k smrti unuděných kluků, čekajících na jakýkoliv impuls k akci. Oni sice předstírají nezájem, kdykoliv se dívka otočí, ale i její zdánlivý nezájem zakrývá nesmírný vnitřní zájem. Obě strany se po očku nenápadně bedlivě sledují, jejich pozornost je vybuzená až do krajnosti. Chvíli  předvádí dívka, co umí, kluci kulí oči a nešetří obdivem, a  za chvíli  už je to na ně  moc a jdou do akce. Také předvádí, co umí, jeden předbíhá druhého… Je nže dívka nemá zájem.  Ani jeden z kluků ji neokouzlil. Co počít?

A tak jeden z nich podlézá její prkno a snad ji i vozí na vlnách, aby mohla surfovat i v bezvětří. (Prkno putuje po vlně z mužských těl.)

__h_9117_15a7206

A navíc ještě ostatní ‚poskakují‘ kolem a   ovívají ji. Dalo by se říci, že jí místo ‚modrého z nebe‘  snesli vítr z nebe.  Krásně provedené číslo, kdy těla akrobatů vytváří jakousi vlnu, po které plave surfařské prkno.  Jeden z chlapců má zřejmě úspěch, zdá se, že láska je tu. A honem spolu do stanu! Zatímco se schovává s dívkou ve  stanu a prožívá radost z lidské blízkosti, ostatní se opět pokouší využít chvilky, kdy fouká vítr. Vlny a  plavání na nich  jsou krásně vyj& aacute;dřené akrobacií. Za chvíli vybíhá  ještě téměř nahý  kamarád ze stanu a snaží se také dohnat, co se dá,  protože fouká, konečně fouká!!!! Všichni na prkna!

Kamarádi se dočkali,  surfují, přemety a akrobacií vyjadřují  klouzání po vlnách.    Oko diváka si přichází na své a člověk tiše žasne. Bravo!

_15a7493_15a7272_15a7647_15a7905_15a8327

Foto: Eva Smolíková a archiv Loser ‚s Cirgue Company

Eva Smolíková

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..