Česko-německé živé umění ve víru společenských otázek

24.-26.9. vrcholí celoroční česko-německý projekt. V rámci programu budou čeští i němečtí tvůrci ohledávat hranice mezi osobním a politickým

 

RespondART víkend ve Studiu ALTA: česko-německé živé umění ve víru společenských otázek

 

RespondART víkend je vyvrcholením celoročního česko-německého projektu, který iniciovalo Studio ALTA a rozvíjí ho se svými partnery – divadly Alfred ve dvoře, Tanzfaktur Kolín nad Rýnem a Brottfabrik Bonn. Čeští a němečtí tvůrci různých generací a zkušeností budou ohledávat hranice osobního a veřejného. Může tanec či divadlo pohnout světem za zdmi divadla? Má být umělec angažovaný? Po představeních následují netradiční diskuze vedené Alicí Koubovou, jejíž snahou je díla zasadit do širšího společenského kontextu. Víkend plný niterného i všeobecného, emocionálního i racionálního proběhne ve Studiu ALTA 24. – 26. září 2016.

V pátek 24. září se představí mladá německá choreografka Johanna Roggan, která patří ke stálicím drážďanské taneční scény. Její sóloOrstflüchtig staví do konfrontace lidské tělo, dynamickou kinetickou skulpturu a naživo vytvářenou zvukovou krajinu. Představení je volně inspirováno mýtickým příběhem Orfea a Eurydiké, o cestě do podsvětí, odkud není návratu.

„Ve vztahu trojnásobného napětí se v představení potkávají tanec, instalace a hudba. Společně vyzýváme diváka na cestu, během které mohou snít, pojmout či proměnit své vlastní prostory i prostory jiných.“, doplňuje ke konceptu představení Roggan.

Nedělní večer (25.9.) bude patřit tvůrcům nejmladší generace. Německou stranu zastoupí sólo Marji Hirvonen Origin – sin – body, v němž se zaobírá disproporcí mezi animální hříšností těla a čistotou duše tak, jak je nám vykládána podle křesťanské tradice. V Kolíně nad Rýnem žijící Carla Jordão vytvořila duet, který tématizuje manipulaci ve vztahu a zpochybňuje funkčnost mužsko-ženských rolí. Večer doplní duet Markéty Jandové a Jitky Tůmové s názvem KAR. Tvůrčí duo získalo v létě studentskou rezidenci ve Studiu ALTA a ve svém projektu se inspirují knihou Jiřin y Šiklové „Vyhoštěná smrt“.

Poslední večer bude patřit sólovému představení Un Marie Gourdain pro francouzského tanečníka Florenta Golfiera. Gourdain vychází z přesně definované geometrické struktury, do které vkládá tanečníka jako jediný živoucí element, schopného emocí, nepřesnosti a přehmatu. V kontrastu k přesně vymezenému prostoru se vyjevuje křehkost bytí, nejisté balancování a složitost překážky.

Projekt RespondART bude během podzimu ještě pokračovat diskuzí po představení Uhozené květinou (17.10.) a v následujícím roce uvedením nové premiéry Karla Vaňka na přelomu ledna a února 2017.

bez-nazvu

 

 

RespondART program:

24.9. 19:30

Johanna Roggan: Orstflüchtig /DE/

25.9. 19:30

Carla Jordão: Traits of character /DE/

Marje Hirvonen: Origin – sin – body /DE/

Markéta Jandová: KAR (work in progress) /CZ/

26.9. 19:30

Marie Gourdain: Un /CZ, FR/

 

 

Tatiana Brederová

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..