»Kontrapunkt« v Altě – živočišnost i tvrdý dril

Již první premiéra v pražském holešovickém studiu ALTA zaujala. Jedná se o mezinárodní spolupráci „Kontrapunkt“ tanečnic a choreografek Andrey Miltnerové a Rity Góbi s výtvarníkem a světelným designérem Janem Komárkem. A jelikož i tři mušketýři byli vlastně čtyři, čtvrtou mezinárodní spolupracovnicí byla výtvarnice kostýmů Marie Gourdain.

První premiéra nové sezóny v pražském multifunkčním divadelním prostoru ALTA na sebe nenechala vůbec dlouho čekat. Ihned v první víkend nové divadelní sezóny, konkrétně v neděli 4. září, čekala diváky a příznivce moderního výrazového pohybu i performace v Holešovicích první premiéra (ta druhá byla na pořadu dne hned v následující pondělí). Proběhla (nikoli poprvé) v koprodukci ALTY a ALFREDU VE DVOŘE. Jednalo se o scénickou fresku „Kontrapunkt (obrazy z říše pohybu)“ Podílel se na ní vpravdě mezinárodní triumvirát: tanečnice a choreografky Andrea Miltnerová, Rita Góbi a výtvarník Jan Komárek. Celé premiérové představení bylo navíc i zajímavou „triumvirátovou“ koprodukcí, neboť mimo již dvou výše zmíněných víceméně tradičně spolupracujících produkcí se na něm výrazně podílelo i centrum choreografického rozvoje SE.S.TA.

KONTRAPUNKT-ALTA2

Název „Kontrapunkt“ je výstižný. Nejen vizáží obou protagonistek. Výšší a útlejší tmavovláska Andrea je protikladem menší zrzavé tanečnici Ritě. Kontrapunkt vytvářejí i sekvence celého vystoupení. Od odcizeného robotického tance až po živelnější formy choreografie. Ta, stejně jako režie představení vlastního je autorským dílem obou protagonistek. Andrea Miltnerová je nadto uváděna jako autorka konceptu. Možná to lze klasifikovat jako určitou formu dramaturgie?

Předem jsem nevěděl, co očekávat od výtvarného, světelného i hudebního „designu“ Jana Komárka. A byl vskutku stylově jednotný. Minimalistický výtvarný projev, střídmé použití světelného parku a hudba byla i stylovým označením minimalistická. Místy byla proložena hudbou konkrétní. Osobně bych za nejvyšší Komárkův přínos označil nízké spodní nasvětlení. Dávalo v jistých momentech tanečním výkonům až bizární nádech.

Významný podíl „Kontrapunktu“ dodala výtvarnice Marie Gourdain. Nenápadné kostýmy dodávaly další rozměry minimalistické hudbě i světlu a zároveň byly onou nitkou soudržnosti mezi oběmi interpretkami v celé plejádě kontrastů a kontrapunktů. Téměř geniální byla výtvarničina parafráze na papírové náramky V. I. P. Jistě je znáte z celé řady více či méně snobských akcí, kdy vám speciálními kleštičkami zacvaknou papírové náramky V. I. P. A právě ony parafrázovaly podobně barevně laděné „nánožníky“ u kotníků obou protogonistek! Skvělý nápad!

KONTRAPUNKT-ALTA1

Hlavní kontrapunkt celého představení „Kontrapunkt“ vidím v disproporci živelných a spontánních tanečních kreací s přísně a tvrdě secvičenými pasážemi programu. Mnohdy tato, jistě složitě nacvičená, taneční souvztažnost evokovala nadrilované „spartakiádní“ kreace.

Představení vzniklo za podpory Ministerstva kultury, Višegrádských fondů, divadla Ponec, studia ALTA, Tance Praha, Maďarského ministerstva lidských zdrojů a Maďarského národního kulturního fondu. Nikoli v poslední řadě musím upozornit, že výtvarnice představení Marie Gourdain má v multifunkčním prostoru ALTY nazvaném familiérně „obývák“ velice kvalitní výtvarnou výstavu!

Kontrapunkty2

Michal Stein

Taneční magazín

FOTO: autor, archiv ALTA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..