Studio ALTA otevírá sezonu v nových šatech

Těšte se na vylepšený Obývák, premiéry i festival HYBAJ HO!

Studio ALTA otevírá sezonu v nových šatech – s vylepšeným Obývákem, premiérami i s festivalem HYBAJ HO!

 

Divadelní sezona ve Studiu ALTA začne 3. září, nově zrekonstruovaný Obývák otevře pro návštěvníky své brány již 22. srpna. Podzimní program nabízí hned několik zajímavých tanečně – divadelních premiér a 8. ročník festivalu současného slovenského tance HYBAJ HO!

Během letních prázdnin proběhla v areálu i interiéru Studiu ALTA rekonstrukce spojená i s novým grafickým vizuálem. Vylepšenou ALTU v nových šatech si můžete prohlédnout v rámci kulturně-komunitního programu pro všechny generace v rámci Zahájení sezony, který proběhne 3. září odpoledne a večer ve spolupráci s NANOHACH, Dětským studiem Altík a inciativou Vážný zájem. Těšit se můžete na divadlo, tanec, rukodělné a pohybové aktivity a navíc si budete moct kousek ALTY dotvořit sami! Den vyvrcholí zahajovacím koncertem iniciativy Vážný zájem, která během celého září bude přinášet koncerty vážn&eacut e; hudby do nejrůznějších pražských kaváren.

První premiérou sezony bude 4. a 5. září tanečně-pohybový duet v koprodukci s divadlem Alfred ve dvoře Kontrapunkt založený na vzájemném působení odlišných energií v provedení zkušených a mezinárodně uznávaných tanečnic a choreografek Andrey Miltnerové (ČR/GB) a Rity Góbi (HU). Choreografie je inspirovaná přírodou a skrytým mikrosvětem hmyzí říše, přesto zůstává otevřená celé škále interpretací a divákově vlastní imaginaci. Představení Kontrapunkt rozvíjí animální podstatu pohybu jako takového. Jeho tvarosloví a dynamiku určují odlišnosti obou tanečnic: odlišnosti, kter&eac ute; nabývají jasných kontur vzájemným poznáváním a působením a které usmiřuje intuitivní komunikace obou tančících těl. Komplexní a jasně definovaný rytmus, taneční pohyb za hranicí dokonalosti v souhře zvuku a světla.

og-image-alta

Léto již tradičně patří ve Studiu ALTA studentským rezidencím, které letos získaly tvůrčí týmy pod vedením Anežky Kalivodové, Kashi Jandáčkové, Sáry Märcové, Markéty Jandové a Martina Vlčka. Veřejné prezentace jejich tvůrčích procesů proběhnou ve Studiu ALTA 12. září.

Druhou premiérou sezony bude 19. září autorský divadelní projekt Kristýny Täubelové Všechno jsem viděla. Inscenace inspirovaná životy a díly mnoha tvůrčích žen a zároveň možnostmi i limity konkrétního těla, je nahlédnutím do procesu tvorby jako takové, se stavy euforie a vytržení, až po absolutní bezmoc, utrpení a beznaděj.

Programovým highlightem sezony ve Studiu ALTA bude již 8. ročník festivalu současného slovenského tance Hybaj ho!, který se letos koná 20.-24. října. V programu se objeví několik představení členů Les SlovaKs Dance Collective – Milana Tomášika (Silver Blue), Milana Hericha (A Solo For Mr. Folk) a Petra Jaška (Untied Tales). Na festivalu bude také premiérově uveden autorský projekt pětice slovenských tanečníků žijících v Praze v choreografii slovenského Maďara Csaby Molnára s názvem Potmehúd. Dalšími událostmi budou představení Pure Milana Kozánka a skupiny Artyci, Philip Glass – Dance with Changing Parts z produkce Cluster Ensemble – představení, které uchvátilo samotného Philipa Glasse a mnoho dalších pražskému publiku dobře známých i nových jmen. Doprovodný program nabídne dvě diskuze o vztahu tance a politiky a o tanečním vzdělávání, promítání slovenských tanečních filmů, workshop s Milanem Herichem, tradiční slovenský oběd s haluškami či koncert kapely Saténové ruky.

 

Tatiana Brederová

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..