Cirkusové legendy na Vyšehradě

Cirqueon ve spolupráci s Národní kulturní památkou Vyšehrad připravuje jedinečné cirkusové site specific představení Cirkusové legendy v prostorách katakomb Gorlice a parku v areálu Vyšehradu. Premiéra se uskuteční 2. a 3. srpna 2016 ve 20:00 na Vyšehradě

 

Nový cirkus a staré pověsti české v podání mladých studentů Cirqueonu a jejich pedagogů. Cirqueon ve spolupráci s Národní kulturní památkou Vyšehrad připravuje jedinečné cirkusové site specific představení Cirkusové legendy v prostorách katakomb Gorlice a parku v areálu Vyšehradu. Premiéra se uskuteční 2. a 3. srpna 2016 ve 20:00 na Vyšehradě

Na přelomu července a srpna vás talentovaní studenti a lektoři z Cirqueonu pod režijním vedením režiséra Filipa Jeviče provedou Vyšehradem a jeho tajemným podzemím za pomoci akrobacie, žonglování, tance a balančních technik. Dramaturgie představení se opírá o staré české pověsti, které aktuálně zpracovává. Představení doslova provede diváka příběhem i prostory Vyšehradu. Diváka čeká procházka magickými prostory Vyšehradu s nečekanými cirkusovými obrazy.

„Pokud si myslíte, že staré české pověsti patří jen do knihovny a seznam povinné literatury, rádi vás přesvědčíme, že se pletete. Na vlastní oči uvidíte akrobacii praotce Čecha, dechberoucí skok Horymíra se Šemíkem, siláka Bivoje, vizionářskou Libuši i strašlivou dívčí válku,“ říká o představení koordinátorka projektu Barbora Adolfová.

Představení vzniká v prostorách Cirqueonu – Centra pro nový cirkus v Nuslích a přímo na Vyšehradě – v parcích, na hradbách, v katakombách a v sále Gorlice. Divadelní režisér Filip Jevič* si za svoje asistenty zvolil lektory Cirqueonu Katku Klusákovou a Pavlu Rožníčkovou (Cirkus TeTy) a Adama Jarchovského (Bratři v tricku), kteří v připravovaném představení také sami vystoup&iac ute;. Naskytne se jim tak jedinečná možnost stanout se svými mladými studenty bok po boku na jednom jevišti.

„Cirkusové legendy jsou prvním společným projektem Cirqueonu a NKP Vyšehrad a věříme, že nebude posledním, ale naopak odstartuje dlouhodobou spolupráci. Vyšehrad je nesmírně inspirující a nový cirkus je stále populárnějším divadelním druhem, tohle spojení prostě musí fungovat.  “ dodává Šárka Maršíková, ředitelka Cirqueonu – Centra pro nový cirkus.

cq-FB-vysehrad-0616

Filip Jevič

Filip Jevič vystudoval herectví a režii na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU. Svoji všestrannost dále rozvíjel studiem fyzioterapie na 2. lékařské fakultě UK.

Od roku 2004 hraje v divadle Minor, vidět ho můžete třeba v roli Bruncvíka v představení Bruncvík a lev, za níž dostal v roce 2008 cenu festivalu Skupova Plzeň za herecký výkon. 

Filip Jevič má za sebou mnoho zkušeností i v oboru režie – např. inscenace Vražda v Orient expresu (KALD DAMU, 2006), O rackovi a kočce, která ho učila létat (premiéra v Dejvickém divadle, 2006). Za režii pohádky Dlouhý, Široký a Bystrozraký získal v roce 2003 hlavní cenu festivalu Přelet nad loutkářským hnízdem a v roce 2004 hlavní cenu festivalu Mateřinka. V roce 2015 napsal scénář a režíroval projekt Karneval zvířat se symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK. V letech 2007 – 2013 vedl tvůrčí tým festivalu VyšeHrátky, od roku 2013 stojí za koncepcí barokní noci na zámku Český Krumlov.

Další informace najdete na webových stránkách www.cirqueon.cz

Cirkusové legendy jsou uměleckým projektem CIRQUEONU – Centra pro nový cirkus ve spolupráci s Národní kulturní památkou Vyšehrad

Vstupenky budou k dispozici v síti GOOUT.

CIRQUEON – Centrum pro nový cirkus je zastřešující organizace pro podporu a rozvoj nového cirkusu v České republice. Je členem mezinárodní sítě Circostrada Network, Caravan network a Federace profesionálních cirkusových škol FEDEC. Hlavní náplní CIRQUEONU je poskytování informací o domácím i evropském dění na poli nového cirkusu, podpora projektů nové cirkusové vlny vznikajících v České republice a rozvoj cirkusových dovedností profesionálů i široké veřejnosti.

cq-vysehrad-0616

 

Otakar Faifr

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..