Slavnostní udílení cen DNA

14. ročník festivalu Malá inventura právě začal

14. MALÁ INVENTURA A CENY DNA VE ZNAMENÍ TANCE!

 JiřinaSiklova

V posledním únorovém týdnu začala v Praze tradiční divadelní přehlídka nekonformních souborů Malá inventura. Jedná se již o čtrnáctý ročník. Jeho ouverturou bylo v divadle Archa slavnostní udílení cen DNA. Ceny česká divadelní DNA 2016 jsou vyhlašovány z iniciativy kulturního networku Nová síť za přispění mnoha dalších partnerských a sponzorských organizací.

Slavnostní večer v Arše se nesl v působivém – i když již nikoli tak originálním – retro-stylu. Ten umocňovala i strohá úprava jeviště ve stylu „bruselských“ šedesátých let. Režie zde v míře až maximální využívala vtipné dotáčky promítané přední projekcí na plátno vévodící jevišti. Tak se do sálu v „přímém přenosu“ dostala i kupříkladu herečka Simona Babčáková s vtipným přáním. Anebo ikona tehdejších televizních obrazovek paní hlasatelka Saskia Burešová. Televizní „dojem a vjem“ dotvářela slavnostní fanfara – mírná parafráze znělky Televizních novin z dob minulého režimu. Otázkou je, co a jestli vůbec něco evokovala v současné mladé generaci, která byla v hledišti zastoupena mírou nejvrchovatější?

Vrcholem večera uváděného dvojicí konferenciérů Marcelou Máchovou a Petrem Reifem bylo velice nonšalantní, hluboce lidské a vtipné vystoupení jedné z předávajících cenu – PhDr., doc. Jiřiny Šiklové.

Ladjanszki-Marta

Je velice sympatické i symptomatické, že cenu DNA obdrželo pražské studio ALTA, za celkovou dramaturgii a následné komunitní i komunikační aktivity. Pro tanec je dobrým vysvědčením, že i cenu za propagaci české kultury v zahraničí obdržela tanečnice! Maďarská tanečnice, choreografka a pedagožka Márta Ladjánszski! Z dalších oceněných zaujal mezi jinými umělecký ředitel Divadla Continuo Pavel Štourač – jeho ocenění bylo za dlouhodobý přínos divadlu.

Večer v Arše dobře odstartoval 14. ročník festivalu Malá inventura, který má významnou část na tanečních scénách. V seznamu festivalového menu nalezneme jak divadlo ALTA, tak Ponec i další taneční scény.

Michal Stein 

Foto: archiv Malá inventura

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..