V tenisu se také stepuje

Sport a tanec, podobnost čistě náhodná? Jaké kroky zvládají tenisové hvězdy?

 

 

 

 

Možná vás to všechny překvapí, ale i tenis má mnoho společného s tancem. Sice se při něm tancuje, místo partnerky respektive partnera, s raketou, avšak ta spojitost není pouze na vnější pohled!

MarionBartoli

Obdobně jako v tanci, jsou v tenise odborně nazvány různé krokové variace. Tyto specifické názvy a jejich správné používání je i nedílnou součástí trenérských školení. Jelikož je takových označení více, vyjmenujme si zde alespoň devět základních. Třeba, abyste se lépe orientovali, až budete tenis sledovat v televizi. Anebo někde naživo.

Split step je název poskoku do výšky před úderem, zejména před příjmem podání odborně nazývaným return. Vzorným split stepem proslula wimbledonská vítězka 2013 (a finalistka tohoto turnaje 2007) francouzská hráčka Marion Bartoliová. Ke vzornému poskakování ji nabádal z tribuny i její otec a trenér v jedné osobě Walter Bartoli.

Side step v tenisu znamená velmi dynamický krátký krok do strany při němž se nohy vzájemně nekříží.

Cross-over step je na kurtu krok do strany, při němž se naopak nohy vzájemně kříží.

Forward step značí rychlý, krátký krok vpřed.

Stab/Jab step je v tenisu označení prvního startovacího kroku k míči. Obvykle bývá šikmo vpřed, jelikož soupeř málokdy zahraje míč přímo na vás.

Lunge step  znamená druhý prodloužený krok k míči, umožňující následné zrychlení.

Pivot step nemá nic společného s pivem ani s vysopkou postavou hráče-pivota v basketbalu. Tentokrát se jedná o otočení boků hráče směrem k síti a první krok k míči, který zde musí být nohou vzdálenější od míče!

Shufle step značí pohyb hráčových chodidel do strany. Tenista má při něm boky k síti a chodidla se vzájemně nekříží!

Drop step je krátkými krůčky prováděný pohyb vzad, čelem k síti, tedy vlastně couvání.

Na první pohled se to čte složitě, ale pokud si tak budete nazývat konkrétní pohyb hráčů, uvidíte, že o žádnou složitost nejde.

Na atraktiuvním snímku pro muže vidíte při vzorném split stepu francouzskou reprezentantku Olivii Sanchezovou a na druhém její krajanku, wimbledonskou šampiónku Marion Bartoliovou jako stylizovanou tanečnici s raketou.

Olivia_Sanchez_4

Michal Stein

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..