Davy míří do Klubu Roxy a experimentálního prostoru NoD

Narozeniny v NoD a Roxy klubu

 

 

 

20. října stojí zástupy netrpělivě čekajících lidí před klubem Roxy. Když klub konečně otevře, člověk  je upřímně zvědav, zda se fronta návštěvníků vypadající jako  nekonečný vlnící   se  had,  opravdu celá vejde do domu ve Dlouhé ulici.  Cože se to dnes děje? Roxy a NoD slaví své 23. narozeniny a budova skutečně praská v základech. Probíhá zde  koncert kanadské formace  Walk Off The Earth, která doslova posunula  hranice toho, co může kapela ve 21. století přinést světové pop music.

Oproti tomu ve vedlejší budově Nod je o poznání klidněji. Ale i tam návštěvníci netrpělivě očekávají vzácného hosta – japonskou zpěvačku, skladatelku, experimentální hudebnici a filmařku  Tujiko Noriko.

Tujiko se narodila v Osace, Japonsko,  často je přirovnávána k Björk. Tato talentovaná barmanka z Osaky jednoho dne začala skládat hudbu a získala si posluchače svým  čarovným hlasem.   Své  lyrické písně nazpívala  v českém i anglickém jazyce. Stačila již vydat více než 15 alb.  Její křišťálově čistý hlas     by bylo možné  v Čechách  přirovnat ke Zdence Lorencové. V současné době také tvoří  krátké experimentální filmy, známé jsou Sand and Mini Hawaii a Sun. V současné době žije ve Francii.

Tujiko_Noriko_3

Když se křehká, až éterická Tujiko objeví na scéně, člověk si ihned vybaví obrázky japonské gejši, vzdělané v oboru umění a bavící publikum.

Sladký hlas Tujiko je doprovázen spíše klidnou, relaxační hudbou, i když  v ní zní elektronické beaty.  Koncert je doplněn laserovými efekty. Tujiko nepředvádí žádné zbytečné hopsání po jevišti, klidně stojí a zpívá. Její milá osobnost  nahradí jakékoliv efekty. Mezi písněmi  baví návštěvníky, říká nejnovější zprávy ze svého života, takže se dozvídáme i to, jak se vede její kočce.

Tujiko zazpívala písně ze svých posledních alb, na svém zbrusu novém  albu právě pracuje. Zkouší také říci pár slov česky, byla tu totiž před deseti lety, ale všechna slovíčka už zapomněla. Z její  usměvavé, až dětsky milé bytosti vyzařuje klid, natolik konejšivý, že někteří návštěvníci se pohodlně uvelebí na zemi a relaxují.  Dá se s jistotou říct, že je to příjemně strávený večer.

Tujiko_Noriko_2

Zeptali jsme se….

Tujiko Noriko

TM: Jaká byla cesta do ČR?

„Přijela jsem z Francie, ne z Japonska, takže cesta nebyla nijak dlouhá. Přesto je to velký rozdíl, ještě před chvílí jsem byla doma. Jsem vděčná posluchačům, že přišli na můj koncert i přes to, že venku prší.“

TM: Jak na Vás působí české  publikum?

„Velice slušně, zdvořile. Jsem spokojená.“

TM: Kdy přijedete znovu do Prahy?

„Kdykoliv. Kdykoliv to bude možné“, říká Tujiko s přátelským úsměvem.

A my se těšíme na její  další album.

 

Eva Smolíková

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..