Sasha Waltz v Plzni

Sasha Waltz přebírá otěže po slavné Pině Bausch

Zahájení festivalu TANEC PRAHA v Plzni v kreativní zóně DEPO2015 bylo velkolepé!

Sasha Waltz nadchla svou legendární inscenací „Travelogue I – Twenty to Eight“, která ovlivnila evropské taneční divadlo 90. let. Stejnou kvalitu uvidí Plzeň – Evropské hlavní město kultury během dalších 10 dní akce v Plzni a regionu. Belgická dvojice Mossoux-Bonté po dvou představeních v Praze dorazí do Plzně 25. 6., aby na závěr festivalu odhodila klišé honosných rób a kostýmů a nechala prostor silným individualitám tanečníků.

Sasha Waltz & Guests je dnes jedním z nejvýše postavených souborů evropské scény. Přebírá otěže po slavné Pině Bausch a daří se jí to mimořádně úspěšně. Plzeň mohla na vlastní oči zažít energii a nápaditost tohoto seskupení. Tím TANEC PRAHA v Plzni a celém regionu zdaleka nekončí.

Kreativní zóna DEPO2015 je jako stvořená pro současný tanec. Nabízí dva sály pro komorní i středně velké inscenace a dokonale konvenuje svou atmosférou tomuto progresivnímu žánru. Markéta Vacovská tu ve svém rodném městě poprvé uvedla
mezinárodně vysoce ceněný tanečně-hudební dialog s Lenkou Dusilovou „One Step Before the Fall“ a téhož dne zahájila Divadelní léto pod plzeňským nebem tanečně-divadelní inscenace Malá smrt Adély Laštovkové-Stodolové. Do DEPA se tanec vrátí 25. června od 20 h díky tvůrčímu tandemu Mossoux-Bonté.

Foto_mirek_chaloupka

TANEC PRAHA oživí v Plzni řadu netradičních prostor. Ožije Mlýnská strouha japonsko-českým site-specific projektem Yukio Suzukiho „Licking the Dust“. Už si ho vychutnali diváci na zámku Kozel a turné zakončil 18. 6. v Nečtinech. Vystupuje v něm i plzeňská tanečnice Kateřina Bednářová, která uspěla také v konkurzu Alexandry Karabelas. Náplavku k světu večer zabydlí „Performativní biograf“ česko-holandské produkce, který rámoval na dvoře DEPA včerejší opening. Tamtéž se mohli taneční nadšenci zapojit do oblíbených víkendových „tanečních rozcviček“ od 11 h nebo se naladit na závěr festivalu při projekci filmů MossouxBonté.

Kavárny ožijí rovněž tancem nevšedního druhu. Micha Purucker pracuje s českými tanečníky a moderátory na nevšední choreografické instalaci, ta probíhá ve dvacetiminutových „smyčkách“ a bude k vidění v Literární kavárně Íčko po dva večery, 23. a 24. 6. Angažoval více plzeňských tanečníků, a to Aleše Lindovského, Geronyma Fuhrmanna a Martina Hájka. Další bavorská choreografka, Alexandra Karabelas, oživí příští středu klatovské Café Jednorožec a ve čtvrtek před Galaclosingem Café DEPO2015 performancí českých a německých interpretů. Podobně neobvyklá je instalace „Animal Exitus“ mezinárodně etablované Spitfire Company, která již nadchla diváky v Nečtinech a Klatovech a Kladrubech. TANEC PRAHA vždy myslí i na děti, tentokrát uvede interaktivní „Svět z papíru“ v prostorách Papírny příští úterý, 23. 6. Dopoledne dvakrát pro školy a odpoledne od 16 h pro rodiny s dětmi.

 

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..