Samorosti kráčí do NoDu

NoD připravuje 3. ročník výstavy nezávislého autorského umění

SAMOROSTI 2015
22. 7. 2015 – 2. 9. 2015
Kurátorka: Veronika Zajačiková
Vernisáž: 22. 7. 2015, 19:00
Přihlášky do 30. 6. 2015

Galerie NoD, která je součástí Experimentálního prostoru NoD v Praze, zahájí v červenci již třetí ročník přehlídky nezávislého výtvarného umění. K účasti na Samorostech 2015 NoD vyzývá širokou skupinu tvůrců, amatérských i profesionálních umělců. Soutěžní přehlídku, která v loňském roce oslovila více než 200 účastníků a na 1000 návštěvníků, letos uvede samostatná výstava vítězů Samorosti 2014 (Jan Bohuslav, Vojtěch Fiala, Šimon Vejvančický), která poběží od 10.června v Café NoD. Vyvrcholením letošních Samorostů 2015 bude již tradiční předání Ceny publika, Ceny odborné poroty a Ceny Objev NoD. V odborné porotě zasednou osobnosti z výtvarného i divadelního prostředí. Účast potvrdili umělecký svéráz Martin Fryč, herečka Simona Babčáková a výtvarné duo David Böhm a Jiří Franta. Vernisáž výstavy Samorosti 2015 se uskuteční 22. července v 19:00, zájemci z řad tvůrců se mohou přihlásit k účasti do 30. června. Odměnou pro vítěze bude společná výstava v Experimentálním prostoru NoD v Praze.

Smyslem akce Samorosti je dál pokračovat v představování nových tvůrců a prezentace ojedinělých autorských výtvarných přístupů v renomované galerii NoD. „Jak historie ukázala největším úspěchem přehlídky je nejen obrovský zájem lidí, výstava přilákala víc jak tisíc návštěvníků, ale především hledání průniků v tvorbě průniků v tvorbě (vzájemné srovnání, konfrontace) – zařazení tvorby do širšího kontextu, které je možné díky pravidelnému cyklu prezentací Ke Kořenům, které jsou součástí doprovodného programu výstavy,” vysvětluje kurátorka výstavy Veronika Zajačiková. To, že projekt je opravdu pro každého, dokazují pravidla účasti na přehlídce – přihlásit se mohou tvůrci jakéhokoliv věku, vzdělání, národnosti a pohlaví. „Snažíme se tak nejenom dostát idei NoD [No Dimension] – prostoru bez hranic, ale také zpřístupnit účast na přehlídce co nejvíce tvůrcům,“ dodává kurátor galerie Jiří Machalický.

Samorosti 2015

Komise letos udělí ceny ve třech kategoriích – Cenu publika, Cenu odborné poroty a Cenu za objev NoD. Jednotliví autoři budou mít příležitost představit veřejně svou tvorbu v rámci cyklu prezentací Ke Kořenům, které probíhají v měsíci srpnu jako doprovodný program akce. Odměnou pro vítěze těchto tří kategorií je společná výstava v Experimentálním prostoru NoD. ,,Vítězní umělci dostanou příspěvek na realizaci výstavy, a pak už to záleží na nich. To je od loňského roku další posun v naší soutěži – nabízíme účastníkům možnost získat skutečný náhled do praxe a dobrou referenci do portfolia,“ dodává Veronika Zajačiková.

Zájemci o účast na výstavě se mohou přihlásit do 30. června. Každý přihlášený dostane po zaplacení zápisného ve výši 300 Kč možnost vystavit jedno závěsné dílo do 1m2 (malbu, kresbu, fotografii, objekt, video do 3 minut a jiné). Experimentální prostor NoD je místem pro setkávání tvůrců a různých uměleckých druhů, ale i místem pro překračování hranic nejen mezi výtvarným uměním, ale také divadlem, hudbou a dalšími experimenty. Je významným cetrem na poli pražské kulturní scény.

Martin Fryč
Výstavní maratonec Martin Fryč fotograficky zaznamenává vernisážové dění. O výtvarné umění se zajímá již přes dvacet let, s fotoaparátem začal obrážet výstavy kolem roku 2007. od té doby vzniká rozsáhlý archiv, tzv. moderní informační servis, mapující kulturní dění v metropoli. Vedle sdílení alb na sociálních sítích rozvíjí svou činnost na nových webových stránkách: http://martinfryc.eu/.

Simona Babčáková
Herečka a žákyně improvizátora Jaroslava Duška, která vystudovala Zlínskou školu umění, prošla scénami Městského divadla Zlín a pražského Divadla v Dlouhé, působila též v Klicperově divadle v Hradci Králové. Kromě herectví se věnuje také moderování, načítání knih a vede improvizační workshopy.V současné době je členkou souboru Dejvického divadla v Praze. Za své výkony na jevišti byla dvakrát nominována na cenu Alfréda Radoka.

David Franta a Jiří Böhm
Jiří Franta a David Böhm (finalisté ceny Jindřicha Chalupeckého v letech 2009, 2010 a 2012) tvoří autorskou dvojici, která společně vystavuje už několik let. Jejich doposud realizované projekty bývají charakterizovány jako hledání nových kontextů a rozšířených významů klasického média kresby, intervence do veřejného prostoru formou performancí s důrazem na samotnou vizualitu akce, nebo například reflexe širšího vztahu mezi obrazem a textovou strukturou.

Samorosti 2015Zájemci o účast na výstavě se mohou přihlásit do 30. června. Každý přihlášený dostane po zaplacení zápisného ve výši 300 Kč možnost vystavit jedno závěsné dílo do 1m2 (malbu, kresbu, fotografii, objekt, video do 3 minut a jiné).
Své přihlášky posílejte do 30.6.2015 na veronika@roxy.cz.

 

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..