Žďár nad Sázavou ožije mezinárodním tanečním festivalem KoresponDance

Mezinárodní festival tanečního a pohybového divadla KoresponDance nabídne představení špičkových a mezinárodně uznávaných umělců

 

 

 

Již potřetí se letos uskuteční ve Žďáru nad Sázavou mezinárodní festival tanečního a pohybového divadla KoresponDance. Hlavní program festivalu nabídne představení několika špičkových a mezinárodně uznávaných umělců, představí se ale neméně světoví bratři Formani se svým Obludáriem či performeři Halka Třešňáková a Jan Bárta s projektem Sticker. Hlavní program doplní řada doprovodných aktivit včetně site-specific projektů, jež budou pracovat s veřejným prostorem města Žďár nad Sázavou a jeho okolím. Tématem letošního festivalu bude propojení mi nulosti se současností skrze barokního genia loci tohoto významného kulturního centra České republiky. Festival se uskuteční od 3. do 5. července v prostorách Zámku Žďár, jehož část v současnosti prochází rekonstrukcí díky chystanému projektu Muzea nové generace.

Jedním z hlavních poslání festivalu KoresponDance je propojit Žďár nad Sázavou jako významné kulturní centrum regionu Vysočina, jenž díky unikátnímu baroknímu dědictví patří i na kulturní mapu České republiky, s mezinárodní scénou současného tance a pohybu. Nemizí ale ani původní myšlenka festivalu pro Žďár a jeho obyvatele:

,,Festival Korespondance je festival pro Žďár a jeho obyvatele, které se snaží propojit s mezinárodní scénou tanečního a pohybového divadla. Nejde o žádnou vitrínu, která by umění vystavovala za skleněnou stěnou, ale snažíme se uspořádat festival, který by zapojil místní obyvatele, protože jejich přítomnost a účast jsou pro tuto událost zásadní. Letos se náš program rozrostl o dva dny a chystáme i řadu akcí pro rodiny s dětmi,” vysvětluje zakladatelka a ředitelka festivalu Marie Kinsky.

obludarium_irena_vodakova

Foto: Irena Vodáková

Hlavní program může už nyní nabídnout několik zvučných jmen, jejichž díla nějakým způsobem pracují s principy barokní epochy. Francouzská choreografka Beatrice Massin v minulosti spolupracovala i s pařížskou operou a na festival přiveze svůj projekt Bach 15, který zpracovává barokní taneční partituru naprosto současným způsobem, přičemž se  podařilo zachovat základní principy barokního umění. Výjimečné a originální představení LU.M.EN choreografa Dominica Boivina a jeho souboru Beau Geste představí divákům tanec v obdivuhodné součinnosti s vysokozdvižnou plošinou pracujíc&i acute; s principy práce se světlem a vertikalitou, podobně jako tomu bylo u barokních obrazů. Projekt Obludárium bratří Formanů je pak svou poetikou a použitými principy čistě barokní představení.

Na festivalu se ale představí i současné pohybové divadlo a perfomance. Katalánský choreograf Jordi Galí pracuje s principy vertikality a je fascinován objekty, které propojuje dohromady v jeden mechanický celek, v němž zkoumá principy gravitace, síly a pohybu. Jeho představení T se pražským divákům představí 27. a 28. června ve dvoraně Národní galerie. Obě představení budou zdarma jako ochutnávka letošního festivalového programu. Slovenská choreografka Petra Fornayová představí své progresivní dílo Objekty výzkumu. Toto dílo zdařile staví mosty mezi exaktním a laboratorním výzku mem a pocitovým a expresivním tancem. Perfomeři Halka Třešňáková a Jan Bárta ve společném projektu Sticker pracují se stereotypy v životě jednoho páru.

lumen2_olivierbonnet

Foto: Olivier Bonnet

Vedle hlavního programu, který se uskuteční na Zámku Žďár a jeho bezprostředním okolí, se uskuteční řada doprovodných akcí včetně několika projektů ve městě Žďár nad Sázavou.

,,Našim záměrem je, aby se ze zámku stalo významné kulturní centrum, které propojí okolní krajinu s městem, čímž chceme navázat i na koncepci, v jejímž rámci byl zámek postaven. Dále také doufáme, že se nám podaří etablovat festival jako respektovanou přehlídku současného tance a pohybového divadla, která zvýší povědomí o městě Žďár nad Sázavou i v zahraničí,” uzavírá Marie Kinsky.

 

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..