„Nejsem žádný sex symbol, mám jen silné charisma“, říká idol mnoha žen Michail Baryshnikov

Jeden z největších tanečníků klasického baletu naší doby hovoří o svém novém povolání – fotografování.

 

 

 

Idol mnoha žen – tanečník Michail Baryshnikov,66, říká: „Nejsem žádný sex symbol, mám jen silné charisma.“

V Londýně proběhla  výstava jeho digitálních fotografií, zde mohli návštěvníci zhlédnout  všechny druhy tance od brazilského hip-hopu  a havajského tance  hula až po tanečníky souboru Merce Cunninghama.

Michail se  v současnosti zabývá svou novou profesí, a tou je  fotografování.

Michail: „Obávám se, že začnu nudit sám sebe. Čas běží.  Musím pracovat s novými lidmi a  dělat nové věci.“

2

Mikhail Baryshnikov

Následující příběh ukazuje, že fenomenální tanečník se nezapře a stále k sobě přitahuje tanec ve všech jeho podobách.

Michail: „Pořizoval  jsem právě své záběry v Dominikánské republice.   Byl jsem na čerpací stanici, najednou  muž a žena  vystoupili z auta a začali tancovat. Měl  jsem štěstí, že  mi nevěnovali  pozornost. Lidé by  říkali: „Ach ty zmanipulované  záběry,“ ale přísahám Bohu, že to tak není.“

Baryshnikov dělal vždy černobílé fotografie rodiny a přátel (Michail má dceru Alexandru z předchozího vztahu  s herečkou Jessicou Lange a tři děti se svou současnou  manželkou, bývalou tanečnicí  Lisou  Rinehartovou). Michail se inspiroval mistry  jako je Alexey Brodovitch a Irving Penn a začal se učit,  jak  zachytit pohyb. Vznikaly záběry, které odpovídaly téměř malířským způsobům.  Michail používá techniku, při níž pomocí dlouhé expozice vytvoří rozmazaná těla .

3

Mikhail Baryshnikov

Michail se narodil v lotyšské Rize. V devíti letech začal  malý  Misha tančit balet.   Jeho otec byl voják a po vojenských přehlídkách, často opilý, tančil . Lidé tleskali. Michail: „Tenkrát se  ve mně probudil  zájem o tanec.“

Přestěhoval se do  Leningradu, vystudoval školu  a v roce 1969  stal se  sólistou baletu. Když přeběhl na západ v roce 1974, nastoupil do American Ballet Theatre  a v roce 2005 otevřel své  vlastní kulturní centrum v New Yorku.

Velkou  láskou Michaila je divadlo, ačkoliv byl nominován na Oscara v roce 1977 za svou filmovou roli („Turning Point“).

Michail stále tančí, ale ne v bílých punčocháčích. Občas si také zahraje ve filmu.

O svém vztahu k rodné zemi říká: „Nikdy bych se nevrátil  do Ruska. Miluji ruský lid a kulturu, ale nemám rád svou vládu, to je jasné. Já si myslím, že se země neubírá správným směrem v mnoha ohledech, ale  není to moje starost, žiji už  40 let mimo svou vlast. Mám jen  obavy, mám tam  ještě bratra a sestru … to je dost  hrozné“, dodává.

Michailova manželka Lisa Rinehart  si také vybojovala  post-taneční kariéru, rekvalifikovala se  jako novinářka. Oba stále pracují. Michail: „Přijdete domů, chcete si popovídat u vína,  ale otevřete ledničku a urvete to,  co ještě zbylo z včerejší večeře!“

 

 

Foto: Richard Saker

Taneční magazín

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..