Emilie – vítěz nebo poražený?

Může tanec pomoci zoufalé Emily?

 

 

 

Absolventi Katedry pantomimy pražské AMU uvedli (14. a 15.12.) v divadle Disk premiéru představení  Emilie. Umělci souborů Mime Fatale a  Mime Prague společně ztvárnili příběh mladé dívky, který řeší tak častou otázku  mladých lidí – žít běžný život nebo se stát umělcem?

….spleť myšlenek, Emilie, dívka z bohaté rodiny svádí  svůj vnitřní boj – zůstat v zaběhnutých kolejích, nebo utéct do světa umění?

Benn Murhaaya - http://murhaaya.com

Každodenní zvyklosti a hovory ji nebaví, rodina omílá své názory  stále dokola, zdá se, že rodiče jsou spíše jako roboti. Je tu také  snoubenec, ale Emilie se nezajímá o jeho práci, řeči, názory a touží se z toho všeho vymanit. Pokouší se přimět partnera, aby žil její svět, zkouší to tancem, ale bez úspěchu.  Dívka si tedy dál sní o někom jí blízkém.

Na scéně se objevuje jiná dívka, snad  kamarádka, možná i terapeutka a snaží se ji vrátit do reality. Ale zdá se, že Emilie se trápí dál.

Benn Murhaaya - http://murhaaya.com

Jednoho  dne  přijíždí jakýsi kouzelník, který Emily  nabízí svět iluzí, umění, zkrátka imaginární svět. Zamilovala se snad Emily? Táhne  ji to k němu. Vidí v něm možná svého ideálního partnera. Opět ten souboj v ní samotné, znovu a znovu. Který svět zvítězí? Emily už už bere kufry…

Jenže nemá sílu utéct a tak zůstává s rodinou, zůstává se svým partnerem. Přestože není šťastná.

Emily tedy zdánlivě svůj souboj  vymanit se z rutiny každodennosti prohrává. Ale možná někde podvědomě cítí, že má to nejcennější.  Zázemí své rodiny, své přátele, svého partnera, jistotu, že zabezpečí své potomky a to věru není málo. Osvobodit se od toho všeho, zdánlivě šedého,  volně si tvořit, to  je sice sen každého člověka s duší umělce, ale znamená to také velmi často odchod od všech svých blízkých,  neporozumění, živoření, nejistotu a někdy i zoufalství. Uvědomuje si to Emilie?

Benn Murhaaya - http://murhaaya.com

Příběh plný emocí, divák se může těšit z perfektních tanečních pohybů a pantomimy, hra je doplněná slovem. Nalíčení dokonale dokresluje charakter postav.

Benn Murhaaya - http://murhaaya.com

Z představení dýchá zápal mladých umělců a nadšení.

 

Eva Smolíková

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..