Podzimní sezóna v Ponci bude nabitá!

Na co se mohou milovníci umění těšit s divadlem Ponec?

 

 

 

Podzimní sezóna v Ponci bude nabitá!

Naváže na mezinárodní úspěchy českého tance odstartované Českou taneční platformou, festivaly Aerowaves / Spring Forward, Edinburgh Fringe a Tanzmesse Düsseldorf

Praha – Do nové divadelní sezóny vstoupí PONEC – divadlo pro tanec premiérou Jiřího Bartovance, následovat bude ještě letos šest dalších novinek nejvýraznějších českých tanečních souborů a osobností, často ve spolupráci se zahraničními choreografy.

Podzim bude v Ponci opravdu bohatý. Úspěšné české soubory VerTeDance a DOT504 se opět pustily do spolupráce se zahraničními osobnostmi. Tanečník a choreograf Jiří Bartovanec, člen proslulé skupiny Sasha Waltz & Guests, si povolal tanečníky z celého světa.NANOHACH, stejně jako VerTeDance, slaví deset let svého působení. „Divokou kartu“ dostaly Tereza Hradilková a Hana Strejčková.

Rozjezd nové sezóny byl mimo jiné úzce propojen se Dny žižkovského kulturního dědictví, které probíhaly v lokalitách svébytného Žižkova po celé září. Na úvod vystoupil VerTeDance s Korekcí a koncertem Clarinet Factory na Nákladovém nádraží Žižkov (3. 9.), pak poodhalila svůj příběh budova divadla Ponec (17. 9.), kde se následně (30. 9.) odehrála diskuse o rekonverzi industriálního dědictví. Zváni byli všichni, kteří se chtěli inspirovat a dozvědět se něco více o kulturních a tanečních domech v Norsku. Na programu Ponce nebudou na p odzim chybět ani reprízy úspěšných děl předchozí sezóny nejen zmíněných souborů, ale i z dílny Lenky Vagnerové, autorky inscenace La Loba – čerstvě v Edinburghu ověnčené cenou Herald Angel Award – i předchozích nositelů tohoto a dalších ocenění: Spitfire Company, Tantehorse, Farma v jeskyni. Rovněž i Veroniky Riedlbauchové, Patricie Porákové či Báry Látalové.

 

Podzimní premiéry:

Hledání identity Jiřího Bartovance

Divadelní sezónu 2014/2015 zahájila v Ponci premiéra představení Globe tanečníka a choreografa Jiřího Bartovance. Ten se spolu s týmem umělců z nejrůznějších koutů světa rozhodl zkoumat téma vlastní identity a jejího hledání v globalizovaném světě. „Sedm tanečníků svým osobitým přístupem a projevem přispělo ke vzniku tanečního představení, jehož hlavním námětem je uniformita a stírání kulturních rozdílů,“ prozrazuje Bartovanec. Jak se jim podařilo zachytit individuální charakter jedince, který pod vlivy okolního světa podléhá stereotypům a mění se v unifikovanou bytost, mohli  diváci posoudit 9. a 10. září.

 

Na co se můžeme těšit?

Zvláštní potěšení DOT504 – 17. a 18. října

Oslavy Dekády NANOHACH – 27. října

Divoká karta – Tereza Hradilková – 3. listopadu

Švédsko-izraelský projekt k 10 letům VerTeDance – 18. listopadu

 

NANOHACH podruhé –  27. listopadu

Amortale, nejen pro milovníky poezie, ale i pro studenty či seniory – 4. prosince

Jarní koprodukce a festivaly:

Spitfire Company v norsko-české koprodukci: Baerum Kulturhus & Ponec – divadlo pro tanec

 

  1. + 8. dubna 2015

Mezinárodní koprodukce festivalu TANEC PRAHA 2015 a další festivaly

Festival TANEC PRAHA přišel ke svému 25. výročí s výzvou českým umělcům k mezinárodním koprodukcím s možností uvedení premiéry v červnu v Ponci. Letos tak vznikl projekt Animal Exitus od Spitfire Company. Zájem českých tanečníků na příští rok byl velký a přinesl řadu zajímavých nabídek. Nepochybně se podaří mnohé z nich realizovat i v jiném čase, Umělecká rada však musela rozhodnout o jednom díle pro festival. Po velké diskusi dala zelenou tvůrčímu tandemu Tereza Ondrov & Peter Šavel. Jejich druhý společný projekt odstartovala rezidence v Centru pro současnou scénu v Bassanu del Grappa a dále jejich nové dílo s názvem As Long As Holding Hands bude vznikat na uměleckých rezidencích v  Roubaix, Praze (Studio ALTA) a pravděpodobně i v Umea a Ljubljaně. To vše navazuje na úspěch v Aerowaves. Work in progress uvede festival Jouvenance Roubaix v březnu a premiéru TANEC PRAHA 2015 v červnu 2015.

Ponec spolupracuje i na sérii dalších událostí, které by se v rychlém sledu měly uskutečnit v Praze od února do dubna 2015:

 

  1. –12. 2.         Triple Dance Festival – ve spolupráci s Hellerau – European Center for the Arts a Divadlem Archa

17.–18. 2.        Cirkopolis, festival nového cirkusu (14. –21. 2.) – ve spolupráci s Cirqueonem

20.–25. 2.        Malá inventura – ve spolupráci s Novou sítí

27.–28. 2.        Performing V4 – Biennial of VARP-PA (Visegrad Arts Residency Program – Perfoming Arts) – visegradský projekt Nové sítě

20.–23. 3.        Identity.Move! – Bazaar – ve spolupráci s divadlem Alfred ve dvoře za podpory EU Culture

9.–12. 4.          Česká taneční platforma – 21. ročník festivalu českého současného tance a pohybového divadla

  1. 5.–25. 6.    TANEC PRAHA, Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla

 

Milovníci pohybového divadla mají tedy  i letos pestrý výběr.

 

Taneční magazín

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..