Festival Prague Pride – srpen 2014

Izraelská choreografka Rachel Erdos uvádí svou inscenaci s názvem Ábel / Hevel

 

 

V rámci srpnového festivalu Prague Pride bude uvedena práce izraelské choreografky Rachel Erdos s názvem Ábel / Hevel. Inscenace, která je volně přístupná a odehrává se na různých veřejných prostranstvích bude v Praze uvedena 15. 8. na piazzetě Národního divadla a druhý den také v Plzni na Anglickém nábřeží u Západočeského muzea.


„Šest tanečníků a dobro a zlo v moderní společnosti.“

Taneční představení, které zpochybňuje to, jak současná společnost vnímá, co je správné a co špatné. „Sedm smrtelných hříchů: pýcha, hněv, závist, chtíč, obžerství, lenost a lakomství nepředstavují zakázané akty, nýbrž vášeň, která nás svádí k pokušení… Představují to, co z nás dělá lidi.
Vystupují tanečníci z Tel Avivu Yoav Grinberg, Gil Kerer, Amit Marsiano, Adi Boutrous, Snir
Nakar a Liron Ozeri. Členové tohoto mužského souboru pochází z různorodých prostředí a najdeme mezi nimi jak heterosexuály, tak gaye, jak Židy, tak Araby. Společně objevují široké spektrum maskulinity od typického úředníka v obleku až  po mladého vojáka v uniformě. Testosteron, zranitelnost, osamělost,  síla…
Mytologická postava Ábela, prvního muže, jenž byl zabit svým pokrevním bratrem, je tu rozpracovávána v novém podání. „Hevel“ je hebrejskou variantou jména „Ábel“. Hevel byl podle biblické knihy Genesis spolu s bratrem Kainem synem Adama a Evy. Byl prvním člověkem, který zemřel, poté, co jej zabil vlastní bratr. Jedná se o první zprávu o sporu mezi dvěma lidmi a o první oběť.

Rachel Erdos je nezávislou choreografkou žijící v Tel Avivu v Izraeli.

V roce 2008 získala Rachel první místo v mezinárodní choreografické soutěži AICC (Aarhus International Choreografy Competition) v Dánsku. V roce 2009 vyhrála konkurz na projekt u City Dance Ensemble ve Washingtonu. V roce 2012 jí izraelské Ministerstvo pro absorpci imigrantů udělilo cenu umělkyně roku v tanečním oboru. V roce 2014 Rachel zvítězila v soutěži Northwest Dance Project’s Pretty Creatives v oregonském Portlandu. Její díla byla k vidění ve washingtonském Kennedyho centru a londýnské Královské opeře.

Bez názvu

www.rachelerdos.com

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..