Pouhé taneční kroky?

Co se tanečníci mohou naučit z divadelního světa?

 

 

 

Někdy vidíme divadelní představení, kde tanečníci předvedou perfektní techniku, dokonalé držení těla i kroky. Ale nenechá to v nás vlastně žádný dojem, neodnášíme si žádnou emoci, žádný hlubší zážitek. Možná je takový tanec radostí pro tanečníka, ale méně zajímavá podívaná je to pro diváka. Ale jak dosáhnout silného projevu naplněného emocí?

Např. herec a tanečník Christopher Gable své žáky učil, že je důležité vědět, proč jsou na scéně, co dělají a kam jdou.  Jinými slovy, je důležité myslet jako herci, takový tanec se blíží roli. Znamená pak mnohem více než jen “kroky”.

I baletní tanečníci jsou zvyklí na tradiční přístup, ve kterém se zdá, že choreografie má přednost před postavou a jejím charakterem.

Tanečník, herec, režisér a dramatik Mats Ek  čerpá ze svých zkušeností, do své práce  vnáší tolik lidskosti  a současně vyžaduje tolik poctivosti a pravdy od svých tanečníků, že je  nemožné tančit svou roli,  aniž by zasahovala hluboko dovnitř duše a vykreslila osobní  zkušenost.  Naproti tomu odborné ; provedení choreografie se mu zdá zbytečné,  pokud to není emocionálně stejně pravdivé.  Tento přístup v tanečním světě není tak běžný, více ceněná je  technická dovednost než emoce.

sfsf

 

Choreografie: Mats Ek

Při představení  abstraktního díla se zdá ale  stejně důležité vytvořit svůj vlastní příběh, emoce ovlivňují fyzický  stav a přidají jisté nuance do každého pohybu. Nejen, že zkušenosti a pocity  dělají tanec doslova božský, ale také spojují tanečníky s publikem a vytváří atmosféru.

Kontroverzní Javier de Frutos, choreograf a tanečník, který má vrozený smysl pro divadlo, požádal své tanečníky, aby zkoušeli tančit pro prostudování Shakespearovy hry. Tanečníci začali vytvářet pohyby, každý si našel svou vlastní choreografii, která byla bohatá na emoce a atmosféru.

Javier-De-Frutos-choreogr-006[1]

Javier de Frutos

Luca Silvestrini prošel divadelním vlivem od počátečních fází své  tvorby. Rád improvizoval při vytváření pohybů, zatímco kladl  otázky, provokoval tanečníky, aby  čerpali  odpovědi ze svých  zkušeností či přesvědčení. Pohyby musely být nalezeny ve stejné době, kdy   byla zjištěna odpověď na otázku.

Luca-Silvestrini-©-Johan-Persson-195x150 web1 yuyu_rau_stuart_waters_stephen_moynihan_in_proteins_border_tales_photo_by_chris_nash  Foto  Luca Silvestrini

Snad proto, že tanec  patří    k  technickým  disciplínám, není mnoho divadelních režisérů, kteří pracují s tancem. Ne tak Matthew Dunster.  Divadelní režisér a dramatik Matthew Dunster obohatil svůj proces  tvorby choreografií ;  řadou psychologických her ​​a analýz postav. Tanečníci se učili, jak zatančit  spánek, běžné lidské činnosti, jako je jídlo a pití, nebo vstup  do místnosti.   Matthew obeznámil své tanečníky s technikou, která je velmi dobře známá hercům, ale téměř  nikdy se nepoužívá v tanci. Snažil se  tancem ukázat, jak jedna postava ovlivňuje druhou, což může být děsivé, okouzlující, prostě jakékoliv.

Tanečníci zapojení do tohoto procesu musí být vnímaví  a stateční. To platí pro tanec i pro divadlo. Musíte mít odvahu a  vášeň pro to,  co děláte, být upřímný  a nechat svět, který tvoříte  na jevišti,  stát se  reálným světem.

 

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..