Ve stínu Marthy Graham

Richard MOVE se nikdy nedostane z područí Marthy Graham. Dokonce přesto, že Martha zemřela v roce 1991, nenechá ho na pokoji.

Richard MOVE – stín Marthy Graham

 

GIA KOURLAS

Richard MOVE se nikdy nedostane z područí Marthy Graham. Dokonce přesto, že Martha zemřela v roce 1991, nenechá ho na pokoji. V loňském roce MR.  MOVE  divadelní hrou „Martha@… The 1963 Interview“ přes všechny  kritiky, vtipně i děsivě oživil Marthu  Graham.

Pro svou novou show „Martha @ … Rozhovor z roku 1963 „, která bude  hrána  v Dance Theater Workshop, Mr.  Move  přetvoří  Interview  a pozmění, takže v charakteristice   Marthy  Graham půjde  ještě hlouběji.   Jeho nové dílo je  méně satirické, je to  viděno z dvou důležitých úhlů pohledu ve vážném rozhovoru o tanci.Když Mr. Move hraje Marthu Graham, s drdolem, v dlouhých šatech, z poloviny 90.let, je to obraz  choreografky, která je na vrcholu své kariéry. Mr. MOVE říká: „Vždy jsem věděl, že hraju Marthu z konce 50. a počátkem 60. let, doba  její „Clytemnestry“, kdy  se ještě všechno mohlo otočit, ale ona věděla, že se blíží konec.  Zranitelnost a omylnost je v této show.

V roce 1963 její tělo ukazovalo známky alkoholismu, a jak poznamenala  bývalá členka  společnosti Linda Hodes, ve svém  rozhovoru, “ alkoholismus ji  opravdu podkopával zevnitř.“

„Rozhovor roku“  přivádí  Marthu Graham k životu. Spolu s nostalgickými  momenty, které se týkají jejího prchavého  pátrání po lásce, také zobrazuje její ženskost a humor.

„Vždycky jsem byla tak ohromena, když jsme měli  tiskové konference během  turné, tím, jak Martha vykládala o tom, co dělá,“ řekla Ms.  Hodes, která pomáhá  vytvořit gesta Mr. Move  ve hře.  „Martha uměla  okouzlit  všechny a všechno, co souvisí s těmito velkými  podstatami  v životě: láska, žárlivost a touha. Dokázala každému dát pocit, že se účastní básně.“

Podobný pocit intimity protéká rozhovorem, v němž je postupně odhalen vnitřní dialog Marthy. „Chtěl jsem udělat interview  záměrně tak špatně, protože  Martha se otevírá a odkrývá svůj vnitřní svět postupně. Nabízí mi to jiný pohled a jiný přístup,“ říká Mr. Move, „ačkoli ona dělá také dost velkých  prohlášení jako vždy. Ale jsou některé momenty, které berou dech. “

Jak Martha Graham zhmotňuje své role, je jasné, že mají všechny jeden společný bod, a to  je touha po lásce.

Rozhovor  se také dotýká zajímavé části života Marthy.  „Martha je zachycena v okamžiku, kdy prožije svou první smrt, řekl Mr. Move, poukazujíce na její  hrozící odchod do důchodu. “ Další rok její ruce a nohy začínají být ochromené. A okolo  roku 1965 nebo v té době  kritici vpodstatě říkají, „odstraňte ji z  jeviště.“

Tanečníci v této hře představují to, co se odehrává v mysli Marthy.  Cílem každého tanečního  umění, je zachytit nevyslovitelné. To, na co se díváte, je tak mnohem více než cokoli, co by někdo mohl popsat. Toto napětí  bude klíčové pro hru  Interview.

Mr. Move říká, „Martha mě pořád volá“.  Musím zvednout telefon. Musím odpovědět a nemůžu říct ne“. Ne, když je její nabídka tak bohatá, vzrušující, ale i tvrdá!

 

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..